Биологичното земеделие сред приоритетите на новото земеделско министерство

МЗХ ще води политика на балансирано земеделие и ще подкрепя диверсификацията на отделните производства, заяви министър Десислава Танева

13.11.2014 | 14:48 Редактор: Мариета Иванова
Биологичното земеделие сред приоритетите на новото земеделско министерство

Биологичното земеделие, животновъдството и растениевъдството ще бъдат ключовите приоритети на Земеделското министерство, съобщи днес при представяне на екипа си министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й по този начин ще се навакса с  неравномерното развитие на  отделните сектори в земеделието. Танева допълни, че при  присъединяването към ЕС различните сектори не са били подпомогнати достатъчно. Политиката на новото земеделско министерство ще бъде фокусирана върху балансираното земеделие, усилията ще бъдат насочени към диверсификация на отделните производства и конкурентните дейности в сектора, посочи още земеделският министър, цитиран от БТА. Земеделското министерство ще подкрепя още малките и средни производители като целта е осигуряване на заетост и противодействие на обезлюдяването на малките населени места, заяви още Танева.

Заместник-министър с "Европейска политика и програма за развитие на селските райони" ще бъде Васил Грудев.

Ресорът "Животновъдство, растениевъдство и безопасност на храните" отива при бившия заместник-министър от правителството на ГЕРБ Цветан Димитров. Друг заместник-министър от предходния кабинет на Борисов  Георги Костов поема  ресор "Гори".

Румен Христов от Реформаторите се очаква да оглави Комисия по земеделие и гори.

В състава на комисията политиките на новото ръководство на МЗХ се отстояват още от проф. Иван Станков от АБВ и Петър Пертов от Патриотичния фронт.

Началник на кабинета е Любен Татарски от ГЕРБ, парламентарен секретар - Светослав Костов, а новият медиен съветник в МЗХ е Ася Таскова.

От МЗХ обвиниха Българската агенция по безопасност на храните като основен виновник за несправяне с болестта "син език", заради това от вчера, със заповед на министър Танева, е освободен ресорният заместник-директор в Агенцията д-р Радослав Карабаджаков.