Компенсации за загубата на животни от разпространението на син език

От края на тази седмица ще стартира и допълнителна помощ специално за овцевъдите

15.09.2014 | 13:44 Редактор: Ирина Георгиева
Компенсации за загубата на животни от разпространението на син език

Следващата седмица започва изплащането на компенсациите за загубата на животните от разпространението на болестта "син език", съобщи министърът на земеделието и храните Васил Грудев. От края на тази седмица ще стартира и допълнителна помощ специално за овцевъдите.

Грудев обясни, че продължават преговорите с ЕК за закупуване на ваксини против "син език". Комисията ще поеме поне 50% от цената на медикаментите, а целта на земеделския министър е тази помощ да достигне до 75% от цената.

Съхранението и поставянето на ваксините обаче ще бъдат поети от нашата страна. Земеделският министър съобщи, че ще стартират и доплащанията в сектор "Животновъдство", вероятно от 16-ти октомври.

Днес Грудев присъства на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, във Френската гимназия и Аграрния университет. Съвременният модел на обучение прави здрава връзката между образование и бизнес, и дава възможност младите хора да се изградят като добри специалисти още след завършване на средното си образование. Земеделието е сред основните приоритети на България, което прави подготовката на кадри в този сектор изключително важна за просперитета на цялостната икономика на нашата държава, пишат от пресцентъра на МЗХ.