Промени в Закона за МВР бяха внесени от ГЕРБ

Предвижда се ГДБОП да бъде извадено от ДАНС

12.11.2014 | 14:15 Редактор: Ирина Георгиева
Промени в Закона за МВР бяха внесени от ГЕРБ

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР беше внесен от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в НС. Цветанов поясни, че тези промени са свързани с промяна на законодателството по отношение на ДАНС и ДАТО. Председателят на ГЕРБ обясни, че се предвижда ГДБОП да бъде извадено от ДАНС и да бъде върнато в структурата на МВР. Целта е да се възстанови "балансиращата роля" на президента при назначаването на главния секретар в МВР.

"Главна дирекция "Гранична полиция" ще бъде отново самостоятелна и ще бъде функционална с всички звена в 
областните дирекции на вътрешните работи." - допълни Цветанов, предаде БТА.

Цветанов отбелязва, че с новите реформи, се цели да се създаде само една структура, която да осъществява т.нар. подслушвания и проследявания и това да бъде ДАТО. Агенцията ще изпълнява всички искания за прилагане на СРС, които идват от прокуратурата, ДАНС и полицейските структури.

По думите на зам.- министърът на МВР Красимир Ципов промените в сектора от миналата година, са довели до там, че дирекция "Миграция" да не работи и никой да не осъществява реален административен контрол върху чужденците на българска земя. Ципов коментира, че се предвижда дирекцията да възстанови нормалното си функциониране и парламентът да е този, който да решава за чужденците у нас.

Цветан Цветанов обясни, че от ГЕРБ ще внесат и пакет от законодателни промени, които ще са свързани с Националната разузнавателна служба, НСО, Служба "Военна информация". Той изрази увереност, че в парламента може да се постигне конструктивен диалог с опозицията по отношение на предложените промени в сектор Сигурност.

Още  коментари в репортажа на Васил Детелинов.