Гроздан Караджов: Реформаторският блок няма да подкрепи правителство на малцинството

Кабинет с по-дълъг мандат от 1 година, би било авантюра, коментира той

09.10.2014 | 12:09 Редактор: Мариета Иванова
Гроздан Караджов: Реформаторският блок няма да подкрепи правителство на малцинството

Няма да подкрепим правителство на малцинството, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Гроздан Караджов от Реформаторския блок. Коментарът му дойде в отговор на въпрос на водещата Йоанна Николова дали реформаторите ще застанат зад правителство на малцинството или коалиционен кабинет с премиер Бойко Борисов.

Караджов коментира, че първият кръг от преговорите, в който ще участват реформаторите е по ключовите за тях приоритети.

„За това дали изобщо ще седнем на масата на преговори е важно дали ще се изпълнят промени, които да доведат до подобряване на живота на хората. Ако това не се случи, изобщо няма да седнем да преговаряме за каквито и да било персонални разпределения и постове. На този терен ние няма да отидем“, посочи Караджов.

Той допълни, че приоритетите на реформаторите са свързани с „подобряване на климата за бизнеса, който единствен създава работни места, със стягане на държавната администрация, така че тя да стане функционираща,  и по този начин да освободи хората с т.нар. косвен данък, който удря върху тях“. Усилията също са насочени към „намаляване на корупционното бреме върху бизнеса с много ясни мерки, които сме предложили“, заяви Караджов.

Посочените от Борислав Гуцанов приоритети, зад които застават БСП, като „Южен поток“, ядрената енергетика и реиндустриализацията, Караджов определи са „контрапункт“ на тези на реформаторите, тъй като били свързани с харчене на бюджетни пари.

По думите на Караджов правителство с хоризонт повече от 1-годишен мандат би било авантюра.

Той подчерта, че „разпределението на силите в парламента в момента не подсказва да се гледа с по-далечен хоризонт. Затова ще си останем на принципната позиция за 2-годишния мандат, но част от конкретните мерки трябва да бъдат изместени към едногодишен период“.

Караджов посочи още, че силата на Реформаторския блок е в това да постига съгласие между различните партии, „дори с цената на спор“.