Михаил Мирчев: Oчевидно е, че няма да има стабилен кабинет

Има тройни и четворни комбинации, въпросът е на цената на какви компромиси, коментира политологът

08.10.2014 | 11:16 Редактор: Мариета Иванова
Михаил Мирчев: Oчевидно е, че няма да има стабилен кабинет

Стабилен кабинет няма да има и това е очевидно, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът от Гражданска инициатива за честни избори Михаил Мирчев.

Той допълни, че има тройни и четворни компании, при които броят на депутатите отива към 120- 125 души в парламента.
„Очевидно всички комбинации вътре са с много противоречия и ще работят за известно време. Така че ще им трябват по един, два златни пръста, за да оцеляват при всяко гласуване“, коментира експертът.

По думите на Мирчев няма как оттук нататък да не се управлява в коалиционен формат, „защото двете най-големи партии катастрофираха.“

„БСП е в особено тежка позиция-отново. ГЕРБ – също, които тръгнаха  с претенция от 120 депутата, след това скромно се спряха  на 110 места, като най-скромните им претенции бяха за 97 места, а сега те са около 10 места отдолу. Катастрофата е повсеместна, и двете най- големи партии трябва да си го признаят, и да не надуват мускули, ами да седнат действително на една маса, за да се договорят, но не с опити за хитруване“, коментира Мирчев.

Той допълни още, че това, което ГЕРБ се опитват да правят е  „хем предлагат на масата обща платформа, хем няма да го правят“. - „Ще откраднат от Реформаторския блок на личностно ниво Меглена Кунев, а от някоя друга формация- друг, за да съставят на практика нещо като служебен кабинет“, посочи политологът.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали подобни преговори са заплаха за партиите и за тяхното разцепление Мирчев коментира, че „БСП продължават да са застрашени от разцепление,  защото виждате, че Драгамир Стойнев, който е много възлова фигура, вече открито говори за някакво коалиционно управление с ГЕРБ“.

Според Мирчев коалиция между ГЕРБ и БСП ще е „самоубийствено за левицата“. Подобна стъпка по думите му ще бъде разпозната като „поредния абсолютно безпринципен компромис за наместване във властта и то с обявявания вече три избори подред противник – ГЕРБ“.

„Нека седнат на една маса, нека говорят по платформата на правителство. Опозицията нека има глас. Това е нещо различно от това БСП или Реформаторският блок да се продадат за две министерски места, например“, посочи експертът.

Мирчев коментира още, че „АБВ е потенциален партньор на ГЕРБ и то от най-логичните“. По думите му „отношенията между Първанов и Борисов са почти любовни още от 2003“. Проблемът е, че АБВ има много малко депутати – само 11.

„Ако Реформаторският блок, не влезе в тази коалиция, ще трябва да има четвърти партньор. „България без цензура“ също протегна ръка и иска власт, иска достъп до финансиране. Това е нормално за една партия да иска да е във властта.

Въпросът е с компромисите- не може до вчера да си вадил папки за Бойко Борисов, че едва ли не е главатар на мафията и и после да отидеш и да го прегърнеш. Този тип компромиси нормалният човек не може да приеме“, коментира Мирчев.