ГЕРБ започва преговорите за кабинет на 13 октомври

Казаното на срещите ще се стенографира, а след тях формациите ще дават изявления пред медиите

07.10.2014 | 15:28 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ започва преговорите за кабинет на 13 октомври

ГЕРБ започва преговорите за кабинет в понеделник. Разговорите ще се водят в парламента, поотделно с всяка от партиите в него, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Решението е взела Изпълнителната комисия на партията.

Преговорите ще продължат цялата седмица – в седем последователни дни според големината на формацията. Въпреки заявката на Борисов лично да участва в разговорите, това няма да стане веднага.

Преговорите ще се проведат на два етапа. Първият ще се води от три жени – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

След края на разговорите с всички формации ще има втори тур консултации. В него от името на ГЕРБ ще се включи Бойко Борисов.

Казаното на срещите ще се стенографира, а след тях формациите ще дават изявления пред медиите, обявиха още от ГЕРБ.

„Първото, с което бихме се захванали, ако имаме кабинет, е бюджет, финанси и отблокиране на еврофондовете, за да се стабилизира държавата,“ коментира Бойко Борисов пред ръководството на КРИБ. Срещата се състоя в централата на партията, пише Dnes.bg.

Пред организацията лидерът на ГЕРБ съобщи, че преговорите за съставяне на правителство ще се водят около съгласие за управленски принципи и политики.

По-рано днес Борисов обяви в интервю пред в. "Преса", че е готов да даде министерски постове на другите партии, ако споделят отговорността за определени политики.

Той дори даде пример, че може да предложи отбраната на БСП, а образованието на "хората на Кунева".

Междувременно Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ ще търси широко мнозинство за подкрепа на правителство с премиер Борисов. Той беше категоричен, че коалиция с БСП и ДПС няма да се прави и дори обеща, че ако само ДПС дадат подкрепа за кабинет, ГЕРБ ще се откажат от него.