Ще има закон за прехвърляне на част от портфейла на КТБ в Креди Агрикол

Петър Чобанов, министър на финансите

11.07.2014 | 21:45
Ще има закон за прехвърляне на част от портфейла на КТБ в Креди Агрикол

Най-вероятно още в понеделник в Народното събрание ще бъде внесен специален нов закон, в който ще бъде разписан механизмът за прехвърляне на част от портфейла на КТБ в "Креди Агрикол България" и превръщането на тази банка в държавна, съобщи за БТА министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Специалният закон за създаването на нова държавна банка, трябва да бъде приет преди 21 юли, за да може на тази дата, както бе предварително обявено, всички вложители на КТБ да имат достъп до спестяванията си, обясни Чобанов.

Най-вероятно ще имаме още един работен уикенд, за да можем да внесем този закон в Народното събрание възможно най-рано, прогнозира министърът пред БТА.

КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност, стана ясно от извънредното заседание на Комисията по финанси в парламента.

БНБ съобщи по-рано през деня, че отнема лиценза на КТБ и прехвърля сметките в придобитата от КТБ Креди Агрикол-България, която ще бъде одържавена. Съобщението на БНБ - тук

 

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе в понеделник, 14 юли, от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 консултации с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт за обсъждане на анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание, съобщи пресцентърът на държавния глава.

За участие в консултациите са били поканени председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, министър-председателят Пламен Орешарски, заместник министър-председателят Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров, управителят на Българската народна банка Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

 

Още по темата

Прокуратурата подготвя документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, съобщава обвинението на официалния си сайт.

Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД, пише в съобщението на сайта на Прокуратурата.

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи, добавят от прокуратурата.

На 10 юли като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери е привлечена Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ.

По отношение заявлението на управителя на БНБ Иван Искров от 11 юли, че докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ ще бъде внесен в прокуратурата, от държавното обвинение посочват, че незабавно след получаването на доклада, той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ.

Прокуратурата съобщава, че „В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми: 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223, уточнява Прокуратурата.

В Созопол е бил задържан председателят на УС и изпълнителен директор на КТБ АД, Орлин Русев, съобщава държавното обвинение на сайта си. За Русев имало „доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица“, пише още в съобщението.