Разследват тежко престъпление в КТБ

Образувано е досъдебно производство и се разследват всички данни около банката

11.07.2014 | 14:46 Редактор: Ирина Георгиева
Разследват тежко престъпление в КТБ

Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на КТБ, което се разследва, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента, предаде Министерство на вътрешните работи. Той добави, че е образувано досъдебно производство и се разследват всички данни около банката, без да даде повече подробности.

"Допълнителна информация може да се предоставя единствено с разрешение на наблюдаващия прокурор, включително и по въпроса за решението на разследващите дали ще бъде издирван мажоритарният собственик и председател на НС на КТБ." - обясни Йовчев.

На този етап е ясно, че от банката липсват пари и това е коренната разлика в сравнение със ситуацията по другите банки, които бяха поставени под заплаха в резултат на криминална атака. Със сигурност всички данни за извършени престъпления ще бъдат разследвани и задачите, поставени пред МВР, ще бъдат изпълнени, както и досега“, увери Йовчев „Разследващите органи ще решат какво обвинение да повдигнат, в момента, в който се изясни обективната истина”, допълни той.

Вътрешният министър добави, че не знае от кога тече разследването, както и че няма информация да се издирва Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ.

"От кого е извършено криминалното престъпление, ще кажат разследващите, но явно липсват пари, всички данни ще бъдат разследвани", увери още той в отговор на въпрос дали ще бъдат проверявани и хора, които не са върнали кредитите си към банката.

Според Йовчев в момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ ще се появи заплаха за националната сигурност.

Към момента няма данни, че в резултат на процесите в КТБ ще се появи по един или друг начин заплаха за националната сигурност- това е прекалено пресилено." – коментира пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Във връзка с предоставянето на необезпечени кредити, министър Йовчев поясни, че ситуацията от последните месеци изисква внимателен прочит на законодателството и текстовете от НК.

По-рано стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол България". Тя пък ще бъде национализирана.

По думите на управителя на БНБ Иван Искров чрез трето лице мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, коментираха след брифинга присъствали на него.