Двама души са арестувани до този момент, заради скандала с КТБ

Главният прокурор разпореди незабавна проверка на банката по сигнал на БНБ

11.07.2014 | 15:37 Редактор: Ирина Георгиева
Двама души са арестувани до този момент, заради скандала с КТБ

Двама души са арестувани до този момент, заради скандала с КТБ, а главният прокурор разпореди незабавна проверка на банката по сигнал на БНБ.

Задържаните са  председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова. Има доказателства, че Русев лично е разпоредил  огромната сума от над 200 милиона лева да бъде изнесена от трезора на банката, уточняват от прокуратурата. Петрова пък е извадила парите от трезора  в чували и ги е предала на трети лица.

Сигналът е бил подаден до прокуратурата от управителя на БНБ Иван Искров още на 9 юли и е свързан с извършеното на 19 юни неправомерно теглене от трезора на банката на милионите. 

Разпитани са голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, допълват от прокуратурата.