Прокурорското разследване срещу подуправителя на БНБ след сигнал на „Протестна мрежа“

Сотир Цацаров поясни, че става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми

18.06.2014 | 15:25 Редактор: Мариета Иванова
Прокурорското разследване срещу подуправителя на БНБ след сигнал на „Протестна мрежа“

Разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев е започнало след сигнала на "Протестна мрежа", съобщи  пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми, в чиито офиси миналата седмица прокуратурата е направила проверка, предаде БТА.

Във връзка с образуваното досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и, за да не бъдат допускани, каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, по свое желание той е излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия, съобщиха от БНБ.

Главният директор на  на управление „Банков надзор“ Нели Кордовска вече е поела функциите на Гунев. Неговият достъп до класифицирана информация е бил отнет.

Цацаров заяви още, че разследването срещу тримата мъже, обвинени, че са подготвяли покушение срещу Делян Пеевски, започнало по неотложност след действие на МВР.

Още по темата

Прокуратурата е била уведомена едва след това, поясни Цацаров и призна, че задържането им в ареста било грешка. Единственото предположение, което може да се направи, е за евентуални намерения, които тримата имали да проследят Делян Пеевски, както и местата, на които той ходи.

Вътрешният министър  Цветлин Йовчев заяви на пресконференция, че всички действия на МВР по разследването на опита за убийство на Делян Пеевски са били под ръководството на прокуратурата.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи, че разследването е започнало след сигнал с конкретни данни за подготовката на тежко криминално престъпление. Той уточни, че всички използвани специални разузнавателни средства са били разрешени от съдия.

Припомняме, че Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха задържани на 12 юни 2014 по подозрение за готвен атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Софийски градски съд не уважи искането на прокуратурата да ги задържи под постоянен арест и ги освободи без мярка за неотклонение заради липса на доказателства. Впоследствие от прокуратурата заявиха, че ще протестират срещу решението и на 19 юни Апелативният съд трябваше да разгледа искането. Днес стана ясно, че искането е оттеглено и че арестите са били грешка.