ГЕРБ подкрепи левицата за задължителното гласуване

Според Цветанов е реалистично предсрочен вот да има септември-октомври

06.06.2014 | 17:46 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ подкрепи левицата за задължителното гласуване

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че за законови промени за задължително гласуване БСП може да разчита на парламентарната подкрепа на ГЕРБ.

Цветанов видя именно в предложението на левицата то да се въведе „единственото положително“ от брифинга на Сергей Станишев, предаде Dnes.bg.

По думите му задължителното гласуване е единственото противодействие на контролирания вот, на купения вот „практика на други политически формации“.

БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция, смята обаче Цветанов.

По думите му ГЕРБ е изразила принципната си подкрепа за задържително гласуване, включително чрез участие в подписка, инициирана от инициативен комитет за това.

Партия ГЕРБ предостави над 500 000 подписа на инициативния комитет, напомни той.

Още по темата

Цветанов каза, че високата избирателна активност „ще даде правилен отговор на всичко, на което не могат днешните управляващи“.

Той смята, че след вчера ДПС с искането си за предсрочен вот до края на 2014 г. са поставили в незавидна позиция БСП и лично Сергей Станишев. Той днес нямаше друг разумен ход от това да говори за по-ранни избори, коментира Цветанов.

По думите му ГЕРБ ще се съобрази с това, което те ще предложат и българските граждани желаят повече от година, но изтъкна, че колкото по-скоро има избори, толкова по-добре.

Според него септември или октомври е съвсем реалистично те да бъдат проведени.