Затворниците в Русия са намалели с 58 000 души през 2023 г.

Набирането на осъдени за участие в боевете в Украйна е една от причините

24.05.2024 | 19:51 Редактор: Вяра Димова
Затворниците в Русия са намалели с 58 000 души през 2023 г.

С 58 000 души е намалял броят на задържаните в руските затвори през миналата година, съобщават руски независими медии, цитирани от "Ройтерс". Спадът се дължи отчасти на набирането на осъдени за участие в боевете в Украйна, отбелязва агенцията.

Общо около 105 000 затворници са били освободени в периода 2022-2023 г., съобщават медиите, като се позовават на данни, публикувани в официалния вестник на руската затворническа служба.

Русия има един от най-високите проценти на лишени от свобода в света и огромна мрежа от затвори и трудови лагери, простиращи се в цялата страна.

Москва започна да набира затворници да се бият в Украйна през 2022 г. Тогава Евгений Пригожин, покойният ръководител на наемническата групировка "Вагнер", започва да обикаля наказателните колонии, предлагайки на затворниците помилване, ако оцелеят шест месеца на фронта

По-късно той загина в самолетна катастрофа. Преди това олигархът заяви, че е набрал 50 000 затворници за "Вагнер". Оттогава Министерството на отбраната на Русия продължава да набира осъдени от затворите за собствените си формирования "Шторм-Z". Регионалните власти в Сибир заявяват, че планират да затворят няколко затвора през тази година на фона на намаляването на броя на затворниците, предизвикано от набирането на осъдени за войната, пише "Труд".

Снимка: архив, БГНЕС