Брюксел очаква конкретни стъпки за подобряване на здравеопазването в България

Във финансовя план на здравната стратегията са предвидени около 210 млн. евро за следващия програмен период, твърди Десислава Дариткова.

08.02.2014 | 18:27
Брюксел очаква конкретни стъпки за подобряване на здравеопазването в България

„За следващия програмен период отново липсва отделна програма, посветена само на здравеопазването, но ключовата дума, когато става дума за здравеопазване и включването му във възможностите за финансиране чрез евросредства, е реформа. Затова изискването от Брюксел е да имаме стратегия, която да се представи на Европейската комисия (ЕК) и на базата на тази стратегия да се постигне финансиране по оперативните програми, които са заложени за следващия програмен период“, обясни в ефира на Bulgaria On Air депутатът д-р Даниела Даридкова, която беше председател на Здравната комисия на парламента в предишния мандат.

Тя посочи още, че според ръководството на здравното министерство документът вече е изпратен за съгласуване в ЕК. „За обсъждане в парламента дойде едва преди 10 дни. Прецедент обаче този път е, че имаме възможност да коригираме документа, защото дори мнозинството се съгласи, че дебатът по стратегията трябваше да започне доста по-рано“, посочи още Дариткова.

По думите и във финансовя план на стратегията са предвидени около 210 млн. евро за следващия програмен период.

„Брюксел очаква ясна концепция за това как трябва да се преодолеят различните регионални неравенства в предоставянето на здравни грижи на населението, как да се промени грижата за децата, които са в институциите и възрастните хора, как трябва да изглежда електронното здравеопазване и как ще се случат реформите в болничната помощ. И тук трябва да е ясно, ако се инвестира например в линейки, какъв ще бъде ефекта върху здравното обслужване и какво ще се постигне с глобалните показатели за здравето. Точно тази конкретика липсва в стратегията и именно това ни притеснява“, добави още депутатът.

Даниела Дариткова уточни още, че освен за финансиране, документът е необходим и за подобряване на здравеопазването в България. „Затова е важно стъпките да са ясни и конкретни и в зависимост от политическото ръководство да не се сменя посоката. Необходима е приемственост, нещо което липсваше в досегашното управление на системата“, добави експертът.

Цялото предаване може да видите ТУК.