Недев: Изходът за БДЖ е ликвидация или приватизация

Идеята за нов заем от Световната банка е "популизъм", смята бившият изпълнителен директор.

03.04.2013 | 11:30
Недев: Изходът за БДЖ е ликвидация или приватизация

Изходът за БДЖ е ликвидация или приватизация, заяви в предаването Investbook на Bulgaria ON AIR бившият изпълнителен директор на холдинга Йордан Недев. Коментарът му е по повод изказване на новия транспортен министър Кристиaн Кръстев, че до дни ще има яснота за бъдещето на закъсалата железница.

Една от мерките, на които разчита служебният министър, е да изтегли заем от Световната банка под формата на държавна помощ за покриване на старите дългове към кредиторите. Недев обаче определи изказването като "популизъм", тъй като кабинетът нямал законодателни правомощия да сключва финансови споразумения. 

След като Кръстев пое министерския пост от Ивайло Московски, едно от първите решения бе да смени ръководството на БДЖ. Владимир Владимиров и Емил Иванов от Съвета на директорите отстъпиха креслата на Велик Занчев и Николай Найденов. Изпълнителен директор стана Чавдар Трендафилов, който Недев лично уволнил от поста директор на дирекция "Локомотиви", където били "най-големите проблеми и кражби".

Относно приватизацията на БДЖ "Товарни превози", Недев заяви, че удължаването на срока за подаването на оферти е една добра стъпка. Предварително обявените кратки срокове обаче са отказали поне трима от общо четиримата кандидати да участват в процедурата. Според него ще бъде успех, ако това дружество изобщо бъде продадено, независимо от цената. Очакванията на Агенцията по приватизация са товарното дружество да има нов собственик до лятото.