Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Деница Златева сама отказала да е министър в "Борисов 3"

Бившият служебен вицепремиер в "Брюксел 1"

09.05.2017 | 10:37 Редактор: Васил Детелинов
Деница Златева сама отказала да е министър в

"Имах лична покана от Бойко Борисов и лично след това му казах, че благодаря за поканата, оценката за работата и екипа ми, но не мога да приема предложението". Това каза в предаването "Брюксел 1" пред Bulgaria ON AIR бившият служебен вицепремиер Деница Златева, която отказа да е част от кабинета "Борисов 3".

Пред Милена Милотинова тя обясни, че решението е нейно. Златева уточни, че е член на БСП и решението на ръководството на партията е било левицата да не участва в новото правителство.

Деница Златева коментира, че няма да е следващият български еврокомисар. По думите й освен името на следващия комисар, е важен и ресора.

"Ресорите вече са разпределени. Надявам се, че ще се преборим за солиден ресор. Много е важно да имаме бърза номинация".

След като предаде щафетата на Лиляна Павлова по подготовката за европредседателството на България през 2018, Деница Златева обясни, че е имало закъснения, които според нея били наваксани. Златева се похвали, че е подобрила механизмите за сътрудничество между министерствата, приети са насоките за провеждането на всички близо 230 събития.

Готов е комуникационният план, финализирани са работните групи, започнало е и обучението на екипите. На финала е и културната програма. Ремонтът на НДК продължава. Там обаче има закъснение. Очаква се в края на есента сградата да е преобразена. Сега за ремонта й са отпуснати 17 милиона лева, но ще са нужни още толкова.

Деница Златева съобщи, че се подготвят обществените поръчки за кетъринга, хотелите, рекламните материали. Сметката показва, че председателството ще глътне около 150 милиона лева.

"На 31 декември 2017 г. срещу 1 януари 2018 г. ще бъде даден старт на председателството. На 11 януари 2018 ще е официалното откриване с концерт в София, а на 2 февруари в Брюксел", обясни Златева.

Според нея най-трудно ще е през септември месец, когато ще сме в активното трио с Естония и Австрия.

Целият разговор вижте във видеото.

 

 

Във втората част на "Брюксел 1": Журналистът Петър Карабоев и Кристиян Анадолиев от Клуб Милениум с коментар на резултата от президентските избори във Франция. 

И накрая - станаха ли по-близки Путин и Ердоган след втората си среща тази седмица и какви са перспективите пред Македония и Западните Балкани - Алекс Алексиев.

Коментарите вижте във видеото.