Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Проф. Гайдарски - можем да задържим медиците или с по-високи заплати, или принудително

Проф. Радослав Гайдарски, гост на Брюксел 1, 02.01.2016-та

02.01.2016 | 19:11 Редактор: Виргиния Стаматова
Проф. Гайдарски - можем да задържим медиците или с по-високи заплати, или принудително

България може да остане без лекари, ако държавата и цялата общественост не осъзнае тази опасност. Когато останем без лекари и започем да внасяме отвън – неизбежно ще се вдигнат заплатите. Това коментира в студиото на Брюксел 1 бившият министър ба здравеопазването – проф. Радослав Гайдарски. Той допълни още, че няма начин да продължим с така ниското заплащане на лекарския труд: „За 600 лева, да учиш 12 години. В много заведения чистачите получават такава заплата. Така ли трябва да бъдат заплащени усилията на тези млади хора – с 600 лева той не може да си плати квартита и издъжка, камо ли да си купува книги и да посещава конгреси, за да поддържа професионалното си ниво.“ 

На въпроса на Милена Милотинова какво прави държавата, която е вложила толкова много в обучението на лекарите, за да ги задържи, проф. Радослав Гайдарски коментира: „Има два начина: единият начин е да вдигнат заплатите до едно прилично ниво от 1000 -1500 лева и другата възможност е да ги задържим насила. Понеже те са обучавани с обществени средства, да има условие до 5-тата, 6-тата или 10-тата година да не могат да заминат в чужбина. Но на това Европа няма да се съгласи.“ На уточнението на водещата, че задължението лекарите да не напускат страната за определен срок, може да се отнася само за студентите по държавна поръчка, не за тези, които си плащат, Гайдарки коментира: „Тези, за които си плащат родителите им, са свободни хора, могат да ходят навсякъде“. 

Д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС поясни, че въпреки големия брой заминаващи лекари в чужбина, по-голямата част, между 55 и 60 процента се завръщат в страната след няколко години. По думите му тенденцията не е тревожна освен по 5 специалности: анестезиология и реанимация, спешна помощ, обща патология, педиатрия и неонатология. Той допълни, че най-голям брой от заминаващите лекари са до 40-годишна възраст и обикновено със специалност и около 5-годишен трудов стаж. Според статистиката на браншовата организация, напускащите посочват като липсата на възможности за професионална реализация и неудоволетвореността от здравната система.

Д-р Борисов уточни още, че по новата наредба, специализантите трябва да получават заплата от около 780 лв., но остава нерешен проблемът от къде да дойдат парите. Директорите на болниците трябва да търсят начини и механизми да назначават специализанти на щатни длъжности и да намират пари, за да им плащат. По мнението му, парите трябва да дойдат от държавата, а не от отделните болници, тъй като специализантите не могат да сключват договор със Здравната каса и тя съответно – не заплаща труда им. 

Още по темата