Обезщетения в размер на 3,8 млн. евро за жертвите на атентата в Берлин през 2016 г.

Най-голямата единична сума е била 350 000 евро за много сериозно ранен човек
Публикувана: От:

Две години след терористичната атака на коледния пазар в Берлин повече от 170 роднини на убитите и ранените получиха почти общо 3,8 милиона евро в обезщетения. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Още по темата

 

Тази сума беше посочена от трите компетентни органа, Федералната служба на правосъдието със фонд за нуждаещите се, Берлинската държавна служба за здравеопазване, социално дело и помощ за жертвите на пътя. Сумата ще се увеличи в бъдеще. В много случаи са се изплащали не само еднократно големи суми за обезщетение, но са отпускани и дългосрочните плащания на месечни основни пенсии, информира Bloomberg.

Сборът от еднократните суми за жертви и близки досега възлиза на 3 075 000 евро, както съобщи Федералното министерство на правосъдието. Най-голямата единична сума от тях е била 350 000 евро за много сериозно ранен човек. Тези така наречени доброволни плащания за федерални затруднения се изплащат на оцелелите от терористични актове и екстремистки атаки. През лятото федералното правителство е утроило сумите с обратна сила.

Към това оцелелите като вдовици, вдовици, сираци, половин сираци и сериозно ранени ще получат месечни основни пенсии. Размерът на сумата зависи от размера на щетите и по закон е между 141 и 736 евро. Разходите за медицински лечения и терапии също бяха покрити. Получени са 192 заявления. Повечето от тях бяха предоставени.

На 19 декември 2016 г. тунизиецът Анис Амри връхлетя на коледния базар на Breitscheidplatz с камион. Дванадесет души загинаха, повече от 70 бяха ранени, много бяха с травми. Проучвания на ZEIT ONLINE разкриха, че Амри и двама съучастници първоначално са планирали нападение с експлозиви. Берлинската държавна служба за наказателно разследване несъзнателно осуети този план.

Коментари ( 0 )