Кметът на Лондон: Очаква ни прекрасно бъдеще извън ЕС

Борис Джонсън е категорично против оставането на Великобритания в блока

27.02.2016 | 13:20 Редактор: Мария Аладжова
Кметът на Лондон: Очаква ни прекрасно бъдеще извън ЕС

Кметът на Лондон Борис Джонсън продължава с кампанията за насърчаване излизането на Великобритания от ЕС. По думите му страната ще има „прекрасно бъдеще“, ако напусне блока, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

„Това е нещо, което се случва веднъж в живота. Няма връщане назад. Ако не го направим сега, ЕС ще продължи да ни потиска и ще става все по-малко демократичен и все по-органичаващ“, коментира управникът в интервю за Times. 

В подкрепа на думите си Джонсън посочи, че с излизането на Великобритания от редиците на ЕС, от алианса ще се замислят за начина, по който функционира европейската политическа система и така тя ще бъде преосмислена. 

Британският премиер Дейвид Камерън насрочи националния референдум по въпроса за 23 юни. Самият той води кампания в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС, след като успя да постигне споразумение по част от исканията си. В това число попада и отмяната на социалните придобивки за новопристигнали мигранти в срок от 4 години. 

Кметът на Лондон обаче е един от най-популярните политици във Великобритания и позицията му сериозно притесни инвеститорите, което незабавно намери своето отражение в икономиката - между 22 и 26 февруари паундът регистрира най-лошата си седмица от 2009 г. насам.