Австрия иска Гърция да спре имигрантите или да излезе от Шенген

Министърът на вътрешните работи Йоанна Микл-Лайтнер

25.01.2016 | 14:54
Австрия иска Гърция да спре имигрантите или да излезе от Шенген

Министрите на вътрешните работи на ЕС настояха Гърция да вземе мерки за намаляване на броя на мигрантите, влизащи в общността и заплашиха в противен случай да изключат Атина от Шенген, съобщи Ройтерс.

Гърция стана основната входна точка за Европа за над 1 млн. бежанци и имигранти, които влязоха през 2015. Атина бе критикувана за неспособността си да упражнява контрол на пристиганията.

Гърция твърди, че не е възможно да управлява броя на хората, които пристигат в страната и обвинява останалите 27 страни от ЕС, че не й оказват помощ.

Бежанската криза постави на изпитание зоната на свободно движение на хора, сочена от ЕС като най-голямото постижение на европейската интеграция.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Йоанна Микл-Лайтнер каза, че Гърция би трябвало да бъде изключена от Шенген, ако не блокира потока бежанци, които влизат през морските й граници.

Лайтнер говори по време на неформалната среща на вътрешните министри в Амстердам.

"Вярвам е ясно, че ако не може да се управляват външните граници на ЕС, т.е. гръцко-турската граница, тогава шенгенската външна граница трябва да се премести към Централна Европа. Изисква се Гърция да мобилизира ресурсите си възможно най-бързо и да приеме помощ", каза Микл-Лайтнер.

Изключването на Гърция би означавало прилагането на член 26 от Шенгенския договор. Германия, която е основна цел за мигрантите от Близкия изток и Африка първа предложи идеята през 2015.

Гръцкият министър на вътрешните работи не говори при пристигане на срещата в Амстердам, но комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова всички страни в ЕС да управляват по-добре външните си граници.

"Сега страните-членки трябва да си свършат работата. От друга страна, за да поддържаме и осигурим свободно движение в шенгенската зона, очевидно трябва да пазим по-добре външните си граници.

Берлин се надява сделката, постигната през ноември с Турция да намали броя на мигрантите, влизащи в Гърция, но засега тя остава неизпълнена, защото ЕС не е превел трите милиарда евро помощ, договорена с Анкара.