Зигмар Габриел: страните, приемащи бежанци да са реалисти

Давос 2016

21.01.2016 | 07:20
Зигмар Габриел: страните, приемащи бежанци да са реалисти

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел каза в Давос, че страните, които приемат мигранти трябва добре да обмислят проблемите, които ги чакат, защото 80% от мигрантите нямат квалификация.

Кризата с мигрантите в Европа бе тема на специален панел на икономическия форум в Давос 2016. Световните лидери и експерти обмениха идеи как да интегрират бежанците на Стария континент.

Дискусията откри поредицата дебати Open Forum, провеждани паралелно с официалната програма, която дава възможност и на местната общност в Швейцария да участва.

На дебата германският канцлер Сигмар Габриел каза, че страните, приемащи имигранти трябва да са реалисти за предизвикателствата.

„Ние взехме бежанци и вероятно не сме разбрали веднага какво дават на страната. Но разбира се, има хора, които носят вероятно и много проблеми.

Не бива да се заблуждаваме.

Мисля, че е въпрос на начина, по който ще се справим с тях.

Разбира се, не можем да се правим, че проблемите не съществуват“, каза Габриел.

„Реализъм означава, че трябва да осигурите 10-15% от бежанците да имат квалификация. 80% от тях – нямат. Все по-голяма част от бежанците са неграмотни. Много млади хора сред бежанците идват в Германия без обучение и не искат да го приемат.. Трябва да сме реалисти и да видим какви предизвикателства ни очакват и тогава е по-лесно да се реши проблемът“, каза той.

 

Още по темата

Интеграция

Уилям Лейси Суинг, генерален директор на Международната организация по миграция каза, че ключът към успешната миграция е интеграцията. Въпреки че според него броят на хората, влизащи в Европа от Сирия и Ирак затруднява подготвителната работа, която е необходима.

„Ако не успеем с интеграцията, няма изобщо да успеем.

Някои хора публично казват, че обичат страна, но тя не ги обича. Зависи от топлината на посрещането и пълнотата на интеграционната програма“, каза той.

Над 1 млн. души, бягащи от война, бедност и репресии от Близкия изток и Африка влязоха в Европа през 2015, най-вече в Германия.

Хуманитарните агенции очакват подобен брой хора да опитат през 2016 да стигнат до Европа, която остава разединена по въпроса. Бежанската криза оказва безпрецедентен натиск над Шенгенското пространство на отворени граници в ЕС.