Затварянето на граници няма да реши бежанската криза: Щайнмайер

Баварският коалиционен партньор на Меркел предложи идеята

19.01.2016 | 15:34
Затварянето на граници няма да реши бежанската криза: Щайнмайер

Германският министър на външните работи каза, че затварянето на границите няма да реши бежанската криза, съобщи Ройтерс. Франк Валтер Щайнмайер отговори на призива на министъра на транспорта Германия да спре да приема бежанци.

Няма да намерим веднага решение", каза Щайнмайер в МВнР в Берлин на 19 януари.

"Гарантирам, че решението не е в затворените граници. Затварянето на граници не е решение на проблема."

 

Още по темата

Бавария иска затваряне на границите

На 18 януари министърът на транспорта на Германия Александър Добриндт каза, че Германия не бива да показва на света "приятелско лице", фраза, използвана от Меркел, когато започна бежанският наплив към Берлин. Добриндт каза, че ако потокът не намалее, Германия трябва да действа сама.

"Настоявам да се приготвим за затваряне на границите", каза министърът, който е член на баварския кристиян-социален съюз пред Muenchner Merkur, цитиран от Ройтерс.

Баварската партия, която участва в коалиция с християндемократите на Меркел отдавна засилва натиска над канцлера заради политиката й на отворени врати. Германия пусна само миналата година 1,1 млн. имигранти в страната. Бавария е входният пункт на бежанците.

 

Още по темата

Квотите

"Не сме доволни от развитието на въпроса на европейско ниво", каза Щайнмайер във вторник.

"Не съм единственият, който говори за справедливо разпределение, но сме далеч от създаването на т.нар. hot spots - /центрове за регистрация на бежанците, бел. ред./", каза Щайнмайер.

На 19 януари комисарят по миграцията Аврамопулос отварянето на центровете в Италия и Гърция "до четири седмици".

Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман каза на 19 януари, че икономическият трафик през границата ще продължи, но няма да се допускат мигрантите "да наводняват безконтролно страната ни".

"Имайте предвид, че германската Конституция и закона за даване на убежище предвиждат хората, пристигащи от безопасни съседни страни да нямат право на убежище и да бъдат връщани".

Още по темата

Меркел обеща "умерено намаление" на пристигащите бежанци през 2016, но отказа да наложи ограничения, като каза, че те не са възможни без затваряне на границите.

Ангела Меркел се опитва да убеди другите европейски страни да приемат квотите за преразпределение и строежа на центрове на външните граници на Европа. Германия оглави европейската кампания, която трябваше да убеди Турция да задържи мигрантите на своя територия. ЕС се съгласи да плати 3 млрд. евро за тази цел.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма