Бойко Борисов се срещна с баварския вътрешен министър Йоахим Херман

Двамата обсъдиха полицейското сътрудничество между България и Бавария

22.01.2016 | 14:56 Редактор: Мария Аладжова
Бойко Борисов се срещна с баварския вътрешен министър Йоахим Херман

Премиерът Бойко Борисов се срещна с държавния министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на Бавария Йоахим Херман, който е на двудневно посещение в България, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Основният акцент на срещата между двамата беше миграционната криза в ЕС и начините за овладяването ѝ.

Посещението на Херман идва няколко дни след като Бавария заяви, че желае да охранява границите си автономно, без намесата на германската федерална служба. Именно Бавария се явява входният пункт на бежанците и местните власти настояват, че имат опит и могат да се справят с нарастващия наплив към страната.

На 19 януари Херман заяви, че няма да допусне безконтролното преминаване на бежанци.

"Имайте предвид, че германската Конституция и закона за даване на убежище предвиждат хората, пристигащи от безопасни съседни страни да нямат право на убежище и да бъдат връщани", увери той.

Борисов и министър Херман са се обединили около становището, че Европа трябва да положи общи усилия за справяне с натиска към Съюза.

Двамата са изразили задоволство от задълбочаването на взаимодействието между България и Бавария в сферата на сигурността след подписването на Съвместна декларация за полицейско сътрудничество, посочват още от пресслужбата.

Документът бе подписан от вицепремиера Бъчварова и Херман на церемония в Министерския съвет на 21 януари, а целта му е да активизира полицейското сътрудничество на професионално ниво по теми като противодействието на тероризма и овладяването на нелегалната миграция. По време на пресконференция след подписването на декларацията баварският министър е коментирал затрудненията, които държавите от Източна Европа срещат при контролирането по границите си. Херман е предупредил, че „ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасно защитаване на границата, то може да се наложи да излезе от Шенген“

Министър Бъчварова също представи своя прочит на ситуацията в Гърция:

"Това, което мога да кажа за ситуацията в Гърция е, че те създават трудностите, сблъскват се и се опитват наистина да ги преодолеят, но изоставането, което имат последната година и месеци, прави задачите пред тях доста трудни. В момента те изграждат хот спот центрове. Цялата система по регистрация на пристигащите, но натискът при тях остава висок, а трудностите на една морска граница не могат да се отрекат", обясни Бъчварова. 

Що се отнася до България, Херман посочи, че страната се справя добре със задачата си да охранява външната граница на ЕС.

В началото на годината Ангела Меркел обеща да затегне мерките срещу бежанците през 2016 г., но отказа да наложи ограничения, като поясни, че такива не са възможни без пълното затваряне на границите. Към нея се присъедини и германският министър на Валтер Щайенмайер, който отговори на призива на министъра на транспорта Александър Добринт Германия да спре приема на бежанци:

"Гарантирам, че решението не е в затворените граници. Затварянето на граници не е решение на проблема", заяви Щайенмайер.