ИДИЛ потвърди смъртта на Джон Джихадиста

Британецът е бил убит от дрон през ноември 2015г.

20.01.2016 | 15:05 Редактор: Ирина Георгиева
ИДИЛ потвърди смъртта на Джон Джихадиста

ИДИЛ потвърди смъртта на британеца, известен с името Джон Джихадиста чрез некролог, в който е определен като "почетен брат" и подчертава неговата "искреност, амбиция и ентусиазъм", пише Daily Mail. В некролога, публикуван на онлайн списанието на ИДИЛ "Дабик" се посочва още, че Джон Джихадиста, чието истинско име е Мохамед Емуази, е бил убит от дрон в Рака през ноември 2015г.

Емуази е известен с появата си в поредица от видеоклипове, показващи обезглавявания на западни заложници. Терористичната група потвърждава, че 27-годишният мъж е убит на 12 ноември, "след като колата, в която се е возел, е била ударена от безпилотен самолет в Рака. Колата е унищожена, а Емуази е убит на място".

Американската армия съобщи още през ноември, че е "достатъчно сигурно", че Емуази е бил убит по време на нападението.

Списанието назовава Емуази с името Абу Мухариб ал Мухажир и твърди, че е "родом в североизточната част на Арабския полуостров, а майка му е от Йемен".

Статията продължава така: "В ранна детска възраст, уважаваният ни брат е отпътувал за Лондон. Това ще се превърне в мястото, където е израснал с омраза към немюсюлманските души, чиито обичаи са далеч от тези, с които той е свикнал."

Емуази е завършил компютърно програмиране във Великобритания.

При последния си опит да напусне Великобритания за Кувейт, Емуази е бил спрян на летището и задържан за разпит от британските служби за сигурност МИ-5. Тогава той се е представил "за глупав - неговият метод да се справи със службите за сигурност".

Емуази няколко пъти е бил разпитван от британските служби. Той е подавал оплаквания от тях в правозащитна организация. Първият път се е оплакал, че са нарушени правата му в средата на 2009г., когато е бил депортиран заедно с двама приятели от Танзания, където според него щял да ходи на сафари. Агенти от службите за сигурност го обвинили, че смята от Танзания да замине за Сомалия, за да се присъедини към свързаната с Ал-Каида групировка "Аш Шабаб".

На Емуази му е било забранено да пътува в началото на 2013г. и точно тогава изчезва. Следователите смятат, че точно тогава мъжът е отпътувал за Сирия, за да се присъедини към терористичната група. За първи път в общественото пространство се появява през 2014г. във видеото с екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли.