Индонезия потвърди, че ИДИЛ действа на нейна територия

Джихадистите излизат извън базата си в Близкия изток

15.01.2016 | 15:55
Индонезия потвърди, че ИДИЛ действа на нейна територия

Шефът на разузнаването на Индонезия Сутийозо предупреди за съществуването на клетки на Ислямска държава в страната след серията експлозии в столицата Джакарта на 14 януари, съобщи Ройтерс.

"Индонезийската национална агенция за разузнаване предупреди за възможни терористични атаки след ноември 2015. Както знаят медиите, появи се информация, че над 100 бойци се връщат от Сирия и могат да извършат нападения. Освен това имаме 423 осъждани за тероризъм в страната, които са вече на свобода. Наблюдаваме някои военни обучения, които се провеждат от радикални групировки. Можем да кажем, че съществуването на ИДИЛ в Индонезия и реално", каза Сутийозо.

 

Още по темата

Координираните нападения в индонезийската столица на 14 януари 2016 показаха, че джихадистката мрежа вече излиза от базата си в Близкия изток и се насочва към Азия.

Атентатът срещу кафенето на Starbucks и полицейски пост в Джакарта, макар и не сложен, бе първият в ЮИ Азия, организиран или имитиращ ИДИЛ и стана след месеци на предупреждения от органите на реда, че членовете на организацията са заплаха за региона.

Индонезия, в която живеят повече мюсюлмани от всяка друга страна в света е пример за устойчивостта на радикалното движение, съществуващо след независимостта на страната. През 2000г. активисти, свързани с Ал Кайда извършиха поредица от атентати, последният в Джакарта през 2009 срещу луксозни хотели.

 

Индонезия съобщи, че атентатът тази седмица е бил извършен от Бахрун Наим, боец в Сирия, където е командвал индонезийска бригада, каза шефът на полицията на Джакарта Тито Карнавиян на 15 януари.