Турски войници са отблъснали нападение на ИДИЛ в Ирак

Изпращането на войски в Башик беше правилно решение, заяви президентът Ердоган

08.01.2016 | 18:27 Редактор: Мария Аладжова
Турски войници са отблъснали нападение на ИДИЛ в Ирак

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви на 8 януари, че нападението на ИДИЛ над бойците в базата в северен Ирак доказва, Турция с право е разположила свои войски там, предаде Reuters.

През декември турското правителство изпрати близо 150 бойни отряда в тренировъчния лагер Башик, северен Ирак, където иракските части обучават бойци срещу "Ислямска държава". Багдад тогава се противопостави на това решение. 

"Чухме, че 18 членове на ИДИЛ са били убити. Нито един турски войник не е пострадал. Това показва, че изпращането на войски в Башик беше правилно решение", заяви Ердоган пред репортери в Истанбул.

По думите му противопоставянето на Ирак по случая е било изразено едва след като Русия и Турция влошиха отношенията си, след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС.

"Говорили сме за това с премиера на Ирак. Те ни помолиха да тренираме техни войници и ни казаха, че можем да го направим в базата в Башик", посочи Ердоган.

Миналата седмица иракският премиер Хайдер ал Абади обвини Анкара, че не е спазила споразумението да оттегли войските си от тренировъчния лагер. Външният министър на страната пък заплаши, че Багдад ще предприеме военна офанзива, ако се наложи.

Лагерът е разположен в провинцията Ниневия, на около 140 км. от турската граница. През юни 2014 г. иракските сили окончателно изгубиха контрол над района след настъпление на ИДИЛ.

Анкара призна, че в комуникацията с Багдад около разполагането на отрядите, е имало разминаване. Правителството се съгласи да изтегли част от войските си от базата в Башик и ги премести в автономния регион на Кюрдистан. Обещанието беше изтеглянето да продължи, но Ердоган не го спази. 

На 8 януари турските военни са отблъснали нападение на джихадисти от ИДИЛ срещу тренировъчния лагер в северната провинция.