Германските пилоти ще бъдат тествани за алкохол и дрога

Проектозаконът ще бъде внесен в началото на 2016

27.12.2015 | 21:40
Германските пилоти ще бъдат тествани за алкохол и дрога

След катастрофата на Germanwings във френските Алпи на 24 март 2015, германското правителство предвижда закон, който ще наложи пилотите да правят тестове за алкохол и наркотици, съобщи АФП.

„Мисля, че е правилно пилотите да бъдат контролирани с тестове дали са употребявали алкохол, наркотици и медикаменти“, каза министърът на транспорта на Германия Александър Добриндт пред Bild am Sonntag.

Експерти от цял свят оценяват мярката като позитивна за подобряване на авиационната безопасност, добави той.

 

Още по темата

Андреас Любиц, вторият пилот на Airbus A320 на германската авиокомпания, който разби самолета в планината се беше барикадирал в кокпита. Катастрофата отне живота на 149 души на борда. Оказа се, че Любиц е страдал от депресия и търсел начини да сложи край на живота си.

Проектозаконът би трябвало да бъде представен в началото на 2016. Синдикатът на пилотите Vereinigung Cockpit не приема мярката.

„Тези тестове нямат нищо общо с катастрофата на Germanwings и държат под подозрение цялата професия“, каза говорителят на синдиката за Bild.

 

Мерки за сигурност

Кокпит процедурите влязоха във фокуса на вниманието на EASA след катастрофата в Алпите. Европейската агенция се насочи към мерки за контрол на достъпа до пилотската кабина.

За предаването Авиошоу Доминик Фуда, директор Комуникации и качество в EASA обясни през август, че системата за подсилени врати на пилотската кабина "беше въведена след атентатите на 11 септември, 2001. Тогава решението, което се обсъди и бе взето, беше да се подсили с допълнителна защита достъпът до кокпита. Чрез системи, които биха попречили на всеки пътник в самолета да влезе там".