Андреас Лубиц е страдал от тежка депресия

Първият пилот отчаяно се е опитвал да влезе в пилотската кабина, дори е използвал брадва

27.03.2015 | 15:14 Редактор: Ирина Георгиева
Андреас Лубиц е страдал от тежка депресия

Помощник-пилотът Андреас Луиц, заподозрян от френските власти, че е разбил "умишлено" самолета на Germanwings, се е лекувал от депресия, пише BBC, позовавайки се на германски медии. Самолетът, който излетя от Барселона до Дюселдорф на 24 март се разби във френските Алпи. Загинаха 150 души. Данните от черната кутия на самолета показват, че помощник-пилотът "умишлено" е започнал да снижава машината.

Германските разследващи смятат, че Лубиц е крил за болестта си от работодателите си. Те допълват, че в дома му са намерени разкъсани болнични бележки, включително такава и за в деня на катастрофата.

В доклада на разследващите не се посочва точното заболяване на помощник-пилота. Те нямат доказателства за политически или религиозен мотив за действията му. Няма намерено и предсмъртно писмо.

Няколко авиокомпании вече обещаха да променят правилата си и да гарантират най-малко двама членове на екипажа в пилотската кабина по всяко време. Полицията претърсва двата имота на германеца, изземват кутии и компютри.

"Силно депресиран"

Когато през 2009г. Андреас Лубиц е приключил авиообучението си, е бил диагностициран с тежка депресия. Той се е лекувал в продължение на година и половина, пише немският новинарски сайт Bild. От медията цитират и вътрешни авиационни документи за Лубиц, които препоръчват да му се прави редовна психологическа оценка.

Андреас Лубиц: Помощник-пилот под контрол

Лубиц започва авиообучението си през 2008г. в Бремен и Аризона. Прекъсва го за няколко месеца, но по-късно преминава през всички тестове и се счита годен за полет.

Работи като помощник-пилот или първи офицер от 2013г. Изглежда доволен от работата си.

Лубиц живее в Монтабаур, близо до Франкфурт, съобщиха родителите му. Притежавал е апартамент и в Дюселдорф. Имал е много приятели.

Facebook профилът му показва, че е водил активен начин на живот, бил е запален бегач, с интерес към поп музиката.

Работодателите на Лубиц са потвърдили, че обучението му е било прекъснато за няколко месеца преди шест години. Но не казаха защо. Директорът на германската авиокомпания Lufthansa Карстен Спор заяви на 26 март, че Лубиц е подновил авиообучението си след като годността му е била потвърдена.

"Той премина през всички последващи тестове и проверки с отличие." - допълни Спор.

Германските медии твърдят, че полицията е намерила доказателства за психическите проблеми на Лубиц в апартамента му в Дюселдорф.

Следователите допълват, че не е открито предсмъртно писмо.

Френският министър-председател Манюел Валс заяви, че разследването не е приключило. Той допълни, че следователите и ръководството от Lufthansa трябва "да хвърлят светлина върху кариерата и живота на този пилот".

Последните доказателства от черната кутия на самолета сочат, че капитанът на самолета се е опитвал отчаяно да влезе в пилотската кабина, дори е използвал брадвата за спешни случаи, част от оборудването на A320.