Няма да се изключват хипотези за катастрофата на Germanwings А320

Меркел ще посети на 25 март мястото във Френските Алпи, където се разби германският пътнически самолет

24.03.2015 | 18:07 Редактор: Ирина Георгиева
Няма да се изключват хипотези за катастрофата на Germanwings А320

Нито една хипотеза не може да бъде изключена за катастрофата от 24 март на самолета Airbus A320 на германската компания Germanwings във френските Алпи, заяви френският премиер Манюел Валс, пише BTA, позовавайки се на France-Presse.

Няма нито един оцелял, беше установено, след като хеликоптер успя да кацне на мястото на катастрофата, предаде Валс. Метеорологичните условия в района на катастрофата са се влошили следобед и е завалял леден дъжд. Associated Press цитира местен общински съветник, който заявява пред вестник Eko: "Самолетът се е разпаднал. Най-голямата отломка е с размерите на лека кола". 

Полицията съобщи, че издирването на телата ще продължи дни наред заради трудния терен. Полицейският офицер Жан-Пол Блоа каза пред Reuters, че засега няма версии за причината на катастрофата. 

Междувременно шефът на авиокомпания Germanwings Томас Винкелман заяви пред репортери, че разбилият се самолет продължително време е губил височина, преди да се разбие във Френските Алпи, предаде Associated PressСпоред него машината започнала да пада малко след като била достигнала височината, на която трябвало да лети след излитането си от летището в Барселона. Падането продължило осем минути, посочи той пред репортери в Кьолн. Връзката с радарните и авиодиспечерските служби е прекъснала в 10:53 ч. 

По думите на Винкелман пилотът на самолета е имал над 10-годишен опит, работейки за Germanwings и нейната компания-майка Lufthansa. Авиопроизводителят Airbus съобщи, че разбилият се самолет, който е бил от модела А320, е бил доставен на Lufthansa през 1991 г. Извършил е 46 700 полета и е навъртял общо 58 300 летателни часа, предаде ТАСС. Винкелман заяви също, цитиран от Reuters, че самолетът е преминал рутинен преглед на 23 март 2015г. 

Според Germanwings в списъка на пътниците има две бебета. Представители на властите смятат, че на борда е имало 67 германски граждани. Същевременно говорителка на северозападния германски град Халтерн-ам-Зее заяви, че има основания да се смята, че 16 ученици и двама учители от града са били на борда на самолета, но че няма официално потвърждение. По-рано се появиха съобщения в германските медии, че 16 деца и двама учители от местната гимназия "Йозеф Кьониг" са били на борда. 

Разследването на причините за катастрофата е поверено на прокуратурата в Марсилия, съобщи ТАСС, като се позова на френското министерство на правосъдието. 

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети на 25 март мястото във Френските Алпи, където се разби германският пътнически самолет, предадоха световните агенции.

"Ще отида там утре, за да придобия собствени впечатления и да говоря с представители на местните власти", съобщи Меркел. 

Тя определи самолетната катастрофа като шок, потопил Германия, Франция и Испания в "дълбока скръб".  

Меркел ще бъде придружена от премиера на германската провинция Северен Рейн - Вестфалия Ханелоре Крафт. Дюселдорф, за където е пътувал разбилият се самолет, потеглил от Барселона, е столица на тази германска провинция. Крафт е представител на социалдемократическата партия - по-малкия партньор на християндемократите на Меркел в управляващата в Германия голяма коалиция.

Германските министри на транспорта и на външните работи, Александър Добринт и Франк-Валтер Щайнмайер, ще посетят мястото на катастрофата още на 24 март.

Меркел поднесе съболезнования на семействата на жертвите. Тя призова да не се правят спекулации за причините за самолетната катастрофа, докато не станат ясни изводите от разследването. Меркел е разстроена от трагедията и е отменила свои срещи, съобщи по-рано неин говорител.