BBC: Москва ще трябва да се договаря с Киев след замразяването на Турски поток

Транзитът през Украйна остава най-евтиният вариант за доставка на руски газ в Европа

03.12.2015 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
BBC: Москва ще трябва да се договаря с Киев след замразяването на Турски поток

След замразяването на "Турски поток" Русия ще трябва да се договаря с Киев, пише анализаторът на "Raiffeisenbank" Андрей Полищук за BBC, цитиран от агенция "Фокус". По думите му транзитът през Украйна остава най-евтиният вариант за доставка на руски газ в Европа.

"Ако конкуренцията на европейския газов пазар се засили, този маршрут ще бъде най-добрият вариант в конкурентната борба." - поясни Полищук.

Руският концерн "Газпром" е на кръстопът - компанията иска да се откаже от транспортирането на газ през Украйна, тъй като Киев може да увеличи цената на транзита двойно. Според директора на компанията Алексей Милер газопроводите "Турски поток" и "Северен поток 2" може да направят "неизгодния" транзит ненужен. Двата проекта обаче са пред провал, коментира руската редакция на ВВС.

Русия отдавна иска да се откаже от услугите на Украйна като транзитна страна - оттам се появи и идеята за строежа на газопровода "Южен поток", чиято стойност бе почти 24 млрд. евро. Тръбата с мощност 63 млрд. куб. м. газ на година трябваше да се простира от Анапския район до българския бряг на Черно море. Газопроводът трябваше да минава през България, Сърбия, Словения, Унгария, Италия и Австрия. През първата половина на 2014г. обаче на фона на санкциите заради анексирането на Крим ЕС прекрати преговорите за "Южен поток". През лятото на 2014г. България на два пъти спира работата по проекта.

На 1 декември 2014г. руският президент заяви, че Русия се отказва от газопровода заради позицията на ЕК. Путин съобщи, че вместо "Южен" страната ще построи "Турски поток" - проект, който остана само във фазата на плановете.

Договорът за пренос на газ през Украйна е в сила до 2019г. В края на октомври стана ясно, че Путин е поръчал провеждане на преговори за удължаване на транзита след този период. Според експерти дори "Газпром" да се разбере с Европа за разширяването на "Северен поток" полагането на новите тръби няма да бъде завършено до 2019г.

"Така че предложението на Путин за преговори за продължаването на транзита след 2019г. може да се окаже много полезно." - смята Полищук.