Един от терористите в Париж е бил идентифициран

29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефай е имал криминални прояви

15.11.2015 | 09:27 Редактор: Мариета Иванова
Един от терористите в Париж е бил идентифициран

Един от терористите, убили най-малко 129 души и ранили други над 350 в Париж на 13 ноември, е бил идентифициран от френските следователи, предава BBC.

Това е 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефай. Той е имал криминално досие за дребни престъпления, но никога не е лежал в затвора.

Следователите са успели да го идентифицират по серия отпечатъци, свалени в концертната зала Батаклан, където трима от терористите се взривиха, предава AFP.

Припомняме, че френските прокурори съобщиха, че седемте терориста са били организирани в три екипа, като има опасения, че съпричастни към атентатите може да са успели да избягат. Френският премиер Манюел Валс заяви, че Франция ще продължи въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия и определи групата терористи като много добре организиран враг.

Полицията се опитва да установи дали идентифицираният терорист- Мостефай, е пътувал до Сирия през 2014, предава AFP.

Баща му и брат му са били задържани за разпит в полицията.

„Това е лудост. Самият аз бях в Париж миналата нощ. Видях  каква бъркотия беше,” коментира пред AFP по-големият брат на идентифицирания терорист, след като доброволно се е отзовал за разпит в полицията.

Брат му споделил още, че не е имал контакт с него от няколко години заради семейни спорове, но е бил изненадан от информацията, че Исмаил се е радикализирал. Той също така бил пътувал до Алжир със семейството си, споменал още брат му.
 Исмаил Омар Мостефай е живеел на около 25 километра от Париж.

Според полицията се е радикализирал през 2010 година, но никога не е бил обект на контратерористично разследване.