Валс: Във война сме и ще отговорим

Манюел Валс, министър-председател на Франция пред TF1

14.11.2015 | 22:12
Валс: Във война сме и ще отговорим

Франция ще отговори на терористичните атаки без прецедент, които отнеха живота на 129 души и при които бяха ранени 352 души в петък вечерта в Париж и близо до Стад дьо Франс, каза премиерът Манюел Валс. Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение и тридневен национален траур.

 

COP21 и местните избори ще се проведат

Френският премиер Манюел Валс потвърди пред обществената телевизия TF1, че планираната среща за климата COL21 ще се проведе в Париж, както и местните избори – на планираните дати, въпреки терористичните атаки, за отговорност пое Ислямска държава.

„COP21, тази голяма среща за климата, която прави и ще направи Париж столица на света, ще се проведе. Това е повод за държавните и правителствени ръководители да се срещнат и покажат солидарност с Франция“, каза Валс.

Той увери, че местните избори също ще се състоят на 6 и 13 декември.

 

Още по темата

Ответен удар

„Ще отговорим последователно, за да унищожим ИДИЛ, тази терористична армия. Има важни моменти в следващите дни: удължаването на извънредното положение и удължаването на операцията ни в Сирия“, каза Валс.

„Ще победим в тази война. Ще се изправим пред военното действие на терористичната джихадистка армия. Никога не сме казвали, че има нулев риск. Ще ударим този враг, за да го унищожим във Франция и в Европа. И ще преследваме тази, които извършиха това нападение. Ще отговорим по същия начин и с намерение да го унищожим. И ще спечелим тази война“.

 

Обобщение на събитията от събота вечерта:

Помощ

  • Семействата на жертвите на атентатите в Париж отвори в събота край Екол Милитер, съобщи Министерството на вътрешните работи. Там семействата ще получават информация и психологическа помощ.
  • Президентът  Оланд посети ранените в болницата Сент Антоан в Париж.
  • U2 отдаде почит на загиналите в Батаклан.
  • Операта в Ню Йорк изпълни Марсилезата преди началото на Тоска от Пучини в памет на жертвите.
  • Парижани запалиха свещи на прозорците си в знак на солидарност със семействата на загиналите.

Сигурност

  • Полицията търси двама мигранти, регистрирани в Гърция. Френските власти ги издирват във връзка с атентат.
  • Дирекцията на националната полиция във Франция разреши на служителите да носят оръжие и когато не са на служба.
  • Един от арестуваните в Белгия заподозрени е бил в Париж в петък вечерта, съобщи премиерът Шарл Мишел пред RTL-TVI. Белгия започна разследване.
  • Френската Прокуратура съобщи, че атентатите са били извършени от три координирани групи терористи.

Транспорт

Американските авиокомпании обявиха, че възстановяват нормалните връзки между САЩ и Париж в събота, след закъснения и анулирани полети заради атентатите. American Airlines обяви, че анулира един полет от летище Шарл дьо Гол за Далас. United и Delta съобщиха, че ще летят по график.