Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Халаф: ИДИЛ стигна много бързо там, където на Ал Кайда бяха нужни 20г.

Липсата на контрол в образователните система-част от причините за атентатите

14.11.2015 | 19:37
Халаф: ИДИЛ стигна много бързо там, където на Ал Кайда бяха нужни 20г.

Коментар на журналиста Мохамед Халаф, преподавател в СУ "Климент Охридски" в извънредното студио на телевизия Bulgaria ON AIR по повод атентатите в Париж с Веселин Дремджиев и Милена Милотинова на 14 ноември 2015.

Д-р Халаф каза, че липсата на интеграция на младите хора в Европа и външното финансиране на диктаторските режими в Арабския свят са причина за възхода на Ислямска държава.

"Ислямска държава води война със западния свят със средствата на глобализацията", каза Халаф.

Журналистът посочи краткия срок, за който Ислямска държава "успя да стигне там, където на Ал Кайда й трябваха 20г".

 

Причините за атентатите в Париж

1. Подкрепата за диктатурите

"Когато имаме две сили – шиити и сунити, и те се сблъскват по този начин – чрез посредници – атентатите са отражение на това, което става в арабския свят, отражение на на 60г. диктатури и на подкрепата на Запада за тях".

2. Образователните системи

Мохамед Халаф настоя, че трябва да се направи разграничение между това, което става на територията на Европа и това, което става в Арабския свят.

"Не само социалното маргинализиране на младите е причината, но и образователните системи на европейските държави са причина. Провал на интеграционните, на образователните процеси, пропускането на различни процеси, случили се в годините".

Халаф даде за пример включването на Мюсюлмански братя - "източник на всички тези неща", в образователната система на Великобритания, финансирана от държавата, както и религиозните училища във Франция.

"Най-много радикализация става в затворите на Франция", каза Халаф.

 

Какво се преподава в ислямските училища в България?

"Арабските, ислямските ценности се разминават с вашите. Това е една от причините за тези атентати. Тези хора не могат да приемат вашите ценности, макар че са родени, образовани, израстнали в това общество", каза Халаф..

"Християните не водят война срещу исляма, част от изповядващите исляма водят война с всички".

Според Мохамед Халаф част от имамите от България отиват в Саудитска Арабия да изучават уахабизъм, а в други държави учат от Мюсюлмански братя.

"Има ли някакъв контрол върху образователните системи?" попита Халаф.

"Искаме да видим какви учебници използват и какви идеи проповядват. Проблемът е в религиозните училища. Откъде са финансите им, който ги контролира, МОН контролира ли ги? Кой им дава лицензи? Трябва да отговорят министърът на образованието, на вътрешните работи, ДАНС. Има ли резултат от акциите, които направиха?" продължи Халаф.

Той призна, че "ще плащам висока цена за тези забележки, защото мюфтийскто винаги не са доволни от това, което казвам".