Миграционната криза-ключ към изборите в Швейцария

Вотът приключва до обед, първите резултати са в 19ч.

18.10.2015 | 10:18
Миграционната криза-ключ към изборите в Швейцария

Избирателите в Швейцария отиват при урните в неделя, 18 октомври 2015, за да изберат нов парламент, в който популистите са сочени за фаворити и се очаква да засилят и без това доминантната си позиция на фона на тревогите около миграционната криза, съобщава Гардиън.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че антиимигрантската Швейцарска народна партия ще спечели много гласове и евентуално ще промени парламентарните сили към леко дясно мнозинство, съобщава британският вестник.

Очакваната промяна става на фона на растящата маса мигранти и бежанци, които пътуват в Европа и пренасочват вниманието си към Швейцария, въпреки че богатата алпийска страна все още не е силно засегната от  кризата.

Около една четвърт от 8-милионното население на Швейцария са чужди граждани и политиките към мигрантите и търсещите убежище са сред най-коментираните на тези избори.

Проучването на gfs.bern показва, че 48% от запитаните смятат миграцията за най-важния проблем в страната.

Само 9% посочват отношенията на Швейцария с Европейския съюз като най-важни.

Втората най-голяма политическа сила в страната, социалистическата партия също ще очаква леко се подобри позицията си от 18,7% от гласовете, които спечели преди четири години.

Десноцентристките либерали на трето място също може да подобрят своите 15,1% от 2011 за сметка на християн-демократите, зелените и други по-малки партии.

Избирателните секции отварят по различно време в страната и ще работят само няколко часа, до обед, защото повечето швейцарци гласуват по пощата или онлайн.

Парламентът с 246 места е разделен на долна камара с 200 места и 46 в горната камара.

Избирателната активност от 1975 досега не е надхвърляла 50%.