ЕС може да преразгледа Шенгенското споразумение заради терористичните заплахи

По думите на белгийския премиер ще се обсъждат въпросите за идентифициране на хората и контрол на багажа

23.08.2015 | 12:44 Редактор: Мариета Иванова
ЕС може да преразгледа Шенгенското споразумение заради терористичните заплахи

С оглед на терористичните заплахи Европейския съюз може да възобнови контрола по границите и да преразгледа шенгенските норми за проверка на багажа. Това е коментирал в интервю за телевизия RTL премиерът на Белгия Шарл Мишел по повод инцидента с въоръжения мъж, обезвреден от трима американци, във влака Thalys, пътувал по линия Амстердам- Брюксел-Париж, предава ТАСС.

„Шенгенското споразумение е важно за нашите икономики, но пред лицето на терористичните заплахи е възможно, трябва, да преразгледаме въпросите за идентифициране на личността и  контрола на багажа”, коментира Шарл Мишел. Той отбеляза още, че е обсъдил този въпрос по телефона с президента на Франция Франсоа Оланд и че тази дискусия ще продължи в Брюксел на различни нива.

„Трябва да сме готови да пожертваме някои части от нашата свобода заради борбата с тероризма,” отбелязва белгийският премиер,  перефразирайки цитат на един от основателите на САЩ Бенджамин Франклин: „Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност”.

Белгия вече засили сигурността по гарите, въвеждайки селективен контрол на багажа на пътуващите с международния вискоскоростен влак Thalys, извършвани от тренирани патрули от белгийски и френски полицаи.