Оланд благодари на американците, обезвредили нападателя от влака

Във високоскоростния влак от Амстердам до Париж са пътували 554 души

22.08.2015 | 15:21 Редактор: Мариета Иванова
Оланд благодари на американците, обезвредили нападателя от влака

Френският президент Франсоа Оланд благодари на тримата американци, приветствани като герои, за обезоръжаването на тежковъоръжения мъж във влак, пътувал по линията Амстердам-Париж, предава BBC. Инцидентът се разиграва в петък-21 август, близо до френския град Арас, Северна Франция, във високоскоростния международен влак „Талис”.

Самоличността на задържания 26-годишен мароканец предстои да бъде потвърдена, коментира по-рано френският вътрешен министър Бернар Казньов, като се предполага, че той е споделял радикални ислямистки убеждения.

Мъжът е бил обезоръжен от тримата американци, единият от които е бил ранен. При инцидента сериозно е пострадал и друг мъж.   
Двама от американците, обезвредили 26-годишния мароканец, са имали специална физическа подготовка. Спенсър Стоун и Алек Скарлатос са членове съответно на Вонновъздушните сили и Националната гвардия в страната си. Те са пътували във влака от Амстердам за Париж със свой приятел Антъни Садлър, който също помогнал за обезвреждането на нападателя.

Всичко започнало, когато един от пасажерите се натъкнал на нападателя в тоалетната на влака и, опитвайки се да го надвие, бил ранен, поясни след инцидента вътрешният министър Казньов.  Веднага след това единият от американците- Спенсър, е сграбчил нападателя за врата и го е повалил на земята, след което е взел пушката му- AK-47, която била в краката на нападателя и започнал да го удря с нея. След това и други хора се присъединили с удари към въоръжения мъж докато той не изпаднал в безсъзнание.

Впоследствие станало ясно, че пушката е била блокирала и не е било възможно да произведе изстрел.

В международния високоскоростен влак са пътували 554 пътника, сред които и френският актьор Жан Юг Англанд, участвал в „Бети Блу” и „Никита”. Той също е получил наранявания, след като е счупил стъклото за задействане на алармата във влака.

Френският президент и вътрешният министър на страната са благодарили на тримата американци, като се са свързали с тях по телефона, посочва BBC.

Още международни новини - четете тук.