Даниел Митов: Стъпили сме здраво на европейските ценности

Национален интерес е да преодолеем последствията от действията на т.нар. Ислямска държава и други терористични групи, коментира външният министър

23.07.2015 | 16:40 Редактор: Мариета Иванова
Даниел Митов: Стъпили сме здраво на европейските ценности

„Ние, като дипломатическа общност, ще дадем всичко от себе си, за да позиционираме България по най-добрия начин. За нас българските интереси са над всичко“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в приветствието си на представителите на българския дипломатически корпус, които се събраха в София за Годишната посланическата конференция. В официалната церемония за откриването участие взеха още министър-председателят на Република България Бойко Борисов и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, съобщават от пресслужбата на МВнР.

В приветственото си слово министър-председателят Борисов запозна Федерика Могерини и присъстващите дипломати с актуалната вътрешнополитическа обстановка,  като открои усилията на правителството за провеждане на реформи в отделните сектори. - „Постигнахме значителен успех в пенсионната и здравната реформи. Надявам се, че  ще успеем да постигнем консенсус и за съдебната реформа”, коментира премиерът.

От своя страна, външният министър Даниел Митов подчерта, че дипломатическата служба на България се придържа към разбирането, че смисълът на външната политика на една страна е да осигури възможно най-добрите условия за развитието и просперитета на нацията. „Стъпили сме здраво на европейските ценности, нямаме колебания в своя избор и това ни дава ясен ориентир за посоката, в която се движим“, заяви първият дипломат.

В изказването си министър Митов открои приоритетите на българската външна политика. „Национален интерес е да преодолеем последствията от действията на т.нар. Ислямска държава и други терористични групи, водещи до засилен миграционен поток към България и ЕС”, посочи българският външен министър, като призова за солидарно разпределение на отговорността между държавите-членки. Сред останалите акценти бяха предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, кризата в Украйна, гарантирането на енергийната сигурност на страната ни,  интересите на България в Югоизточна Европа, както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018.

„Председателството ни дава шанс за модернизация на администрацията, а процедурите и участието в преговорния процес в ЕС ще ни направят по-успешни в отстояването на българските национални интереси“, заяви министър Митов. Той открои важността на присъединяването на България към Шенген, като акцентира, че засилването на външната граница на ЕС би изпратило силен сигнал за единството на съюза в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. В рамките на изказването си българският първи дипломат определи грижата за българските граждани и общности зад граница като основен приоритет на българската държава.

В рамките на изказването си върховният представител на ЕС Федерика Могерини подчерта съществения принос на България във формирането на европейските политики. Тя заяви, че страната ни активно участва в процеса на преразглеждане на европейската политика за съседство и открои включените по предложение на България измерения за сигурност и енергийна диверсификация. „Това е в интерес не само на България, но и на цяла Европа. Когато кажем Европа ние казваме България, когато кажем Брюксел, ние казваме София", заяви Могерини.

Върховният представител посочи, че страните-членки са изправени пред редица общи предизвикателства, които изискват единен и солидарен подход. По думите й държавите-членки споделят еднакви дългосрочни интереси - върховенство на закона, енергийна сигурност и устойчиво развитие за целия континент. „Интеграцията на страните от Западните Балкани е от особено значение за стабилизирането на региона. Процесът ще е сложен, но можем да сме сигурни, че пътят на Западните Балкани свършва в ЕС”, заяви в заключение Федерика Могерини.