Гърция строи нов бежански лагер за 1 млн евро

09.08.2015 | 08:30
Гърция строи нов бежански лагер за 1 млн евро

Гърция ще похарчи 1 млн евро собствени средства, за да преустрои бързо пустеещ терен в Алайонас, край центъра на Атина в открит лагер за имигранти, които в момента живеят на паратки в Педийон до парка Ареос, съобщава Катимерини.

Теренът е осигурен от община Атина, а готовите жилищни модули – от регион Атика и Министерството на труда, а Public Power Corporation покрива разходите за свързването на лагера към електрическата мрежа. EYDAP плаща сметката за полагане на тръби за водопровод и канализация.

„Това, което правим е експеримент“, каза Анти Карангели, съветник на Тася Христодолопулу, министър в сянка на имиграцията. Карангели добави, че Гърция има възможност да настани само 4500 имигранти, а в страната пристигат по хиляда на ден. Новият лагер, който трябва да бъде открит на 9 август 2015 ще осигури подслон за около 600 души.

 

Кораб със стотици мигранти се обърна пред Либия на 5 август 2015.

 

В момента в района на Педийон живеят около 400 бежанци от Сирия и Афганистан. Властите съобщават, че доброволци и НПО помагат за приготвянето на 5500 порции храна и в последните седмици приемат дрехи и други вещи от първа необходимост.

Министърът в сянка на гражданската защита Янис Панусис настоя за повече усилия за спиране на нелегалните имигранти от Турция. Пред вестник Параполитика Панусис каза, че другите страни от ЕС трябва да приемат повече мигранти и бежанци.

 

Daily Mail: Как България държи имигрантите извън страната - с 50 мили бодлива тел.

 

На 20 юли 2015 европейските министри не успяха да се разберат как да разпределят 40 000 бежанци, главно сирийци и еритрейци, пристигнали в Италия и Гърция.

Гръцката Нова демокрация обвинява Ципрас, че не е успял преди четири месеца да решивъпроса. Консерваторите обвиняват премиера и в непризнаване на усилията на гръцката Брегова охрана да спасява мигранти, които пристигат по море от Турция.

Според Агенцията за бежанците на ООН сега в Гърция идват 750% повече мигранти и бежанци в сравнение с 2014.