Daily Mail: Как България държи имигрантите извън страната – с 50 мили бодлива тел

За последния месец сме спрели над 500 имигранти, съобщава ръководителят на българската гранична полиция Иван Стоянов

03.08.2015 | 13:08 Редактор: Ирина Георгиева
Daily Mail: Как България държи имигрантите извън страната – с 50 мили бодлива тел

Супер-ограда блокира хилядите мигранти, които се надяват на нов живот в Европа. Докато полицията в Кале се бори, за да задържи хилядите нелегални бежанци, които искат да щурмуват тунела под Ла Манша в отчаянието си да достигнат Великобритания, то българските власт укрепват границата си с Турция, пише Daily Mail.

Бариерите около терминалите на ферибота и Eurotunnel в Северна Франция са прекосявани нощ след нощ от мигрантите, които се опитват да достигнат до Великобритания.

За контраст, новата част от оградата, която е предназначена да затвори цялата българска граница, е създадена да бъде непробиваема.

Местните власти се надяват да се сложи край на безмилостните престъпни банди, които експлоатират семействата, бягащи от ужасите на войната и тероризма в Сирия, Ирак и Северна Африка, от опитите им да влязат в Европа през България.

"Чрез нашата работа са спрени опитите на над 500 мигранти да преминат нелегално през границата само за последния месец." - коментира ръководителят на българската гранична полиция Иван Стоянов пред британският всекидневник.

"Половината са арестувани от турските ни колеги, а половината са изпратени обратно. Целта на мигрантите не е България. Те искат да достигнат до други европейски страни като Великобритания. Те ни използват като място за транзит." - посочва още Стоянов.

Оградата е снабдена с инфрачервени камери и чувствителни към движението сензори. Оградата се следи 24/7 от въоръжени охранители, разположени на стратегически места по цялата текуща дължина, която в момента е 50 мили. Граничните полицаи гледат към Турция от наблюдателни кули с бинокъл.

България също набира войници, за да засили охраната си срещу терористичната групировка "Ислямска държава", чиито фанатици се опитват да влязат в Европа.

България се смята за лесен маршрут за влизане в Европа от джихадистите, но сега ги възпира, и припомня, че когато организацията обяви Ислямски халифат, територията на страната бе включена в границите му.

Имран Кавая, който позира за снимка с отрязана глава, е минала през страната миналата година с таксито на братовчед си.

На границата в България бе арестуван и Фриц-Жоли Хоакин, който бе свързван с терористите Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу Charlie Hebdo.

Но за хилядите ужасени семейства, които бягат от ужаса на екстремистите, тази ограда означава и край на една отчаяна мечта.
В полицейското управление в Елхово, седем офицери наблюдават телевизионни екрани, показващи на живо кадри покрай оградата. Те са в постоянна радиовръзка с колегите си, които патрулират край оградата.

Борис Чершиков, говорител на агенцията на ООН за бежанците в България, обясни, че личните документи на повечето мигранти са иззети от трафикантите като откуп.

"Свидетели сме, че много хора бягат от ИД." - потвърждава Чершиков.

"Толкова случващи се едновременно конфликти, от които бягат толкова много хора, е безпрецедентен случай. Оградата е там, за да пази хората, но това означава, че търсещите убежище ще са подложени на по-опасни пътувания и ще трябва да плащат повече на контрабандистите." - допълва Чершиков, цитирано от Daily Mail.