Миграционната криза в Кале: Великобритания и Франция настояват за повече действия от страна на ЕС

Париж и Лондон предприеха мерки за справяне с нелегалните бежанци

02.08.2015 | 09:31 Редактор: Ирина Георгиева
Миграционната криза в Кале: Великобритания и Франция настояват за повече действия от страна на ЕС

Великобритания и Франция призоваха останалите страни членки на ЕС да помогнат за справяне с мигрантската криза в Кале, пише BBC.

В Sunday Telegraph, министърът  на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей и френският й колега Бернар Казньов заявиха, че ситуацията е "глобална миграционна криза".

"Този проблем не може да се разглежда като въпрос само за нашите две страни. Това е приоритет, както на европейско, така и на международно ниво. Много от тези нелегални бежанци след като пресекат Ла Манша тръгват към Италия, Гърция и др. страни." - коментираха вътрешните министри.

Нелегалните бежанци в Кале правят нощни опити, за да пресекат Ла Манша. Молбата идва след като Великобритания и Франция заздравиха мерките си за сигурност, включително и осигуриха допълнително частни охранители.

Планираните мерки за охрана на френската част от тунела под Ла Манша включват повече камери за видеонаблюдение, повече заобграждения и допълнително полицаи. Те са договорени в телефонен разговор между министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд на 31 юли. Повече от 600 френски полицаи вече са изпратени в Кале и работят заедно с местната полиция.