ЕС отбелязва напредъка на Гърция в преговорите за третия пакет

Сделка е възможна другата седмица

08.08.2015 | 10:12
ЕС отбелязва напредъка на Гърция в преговорите за третия пакет

Гърция е на път да сключи проектоспоразумението за финансова помощ до вторник и евентуално да получи първия транш до 20 август, за да направи важно плащане, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с конферентния разговор, проведен между висши европейски финансисти късно в петък вечерта.

Атина преговаря с европейските институции и Международния валутен фонд за 86 млрд евро нов заем, за да избегне икономическия колапс и да остане в Еврозоната.

Висши европейски представители са оценили напредъка в преговорите между Атина и международните й кредитори, а Германия е предупредила да се не прибързва, съобщава Ройтерс.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опита да ускори преговорите, за да постигне съгласие по трудните икономически реформи до средата на август, докато гърците са в отпуска и да получи първия транш от заема до 20 август – навреме за плащането на Гърция към ЕЦБ.

 

„Всички работят по план А – сделка с превод до 20 август“, е казал неназованият от Ройтерс източник.

 

Преговорите започнаха на 20 юли, седмица след като лидерите на Еврозоната се споразумяха след дълга среща, продължила до късно през нощта да започнат преговори с Гърция по нов спасителен план.

Източникът на Ройтерс е казал, че по време на едночасовия конферентен разговор в петък вечерта не е имало големи разногласия между кредиторите – отчасти защото не е имало нищо спешно за решаване.