Юнкер: Гласуване с не от гърците ще отслаби позициите на Атина драматично

Гласуване с "да" ще доведе до трудни преговори

03.07.2015 | 15:41 Редактор: Ирина Георгиева
Юнкер: Гласуване с не от гърците ще отслаби позициите на Атина драматично

Гласуване с "не" на референдума в Гърция на 5 юли ще отслаби позициите на Атина драматично, а ако се гласува с "да", това ще доведе до трудни преговори. Това заяви на пресконференция в Люксембург председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той ограничи коментара си по темата до това единствено изречение, предаде БТА. 

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел бе по-словоохотлив, като добави, че гласуване с "да" ще доведе до "трудни преговори", а гласуване с "не" - "до още по-трудни преговори" с Атина.

"Разговарях с гръцкия премиер Алексис Ципрас и му казах, че искам люксембургското председателство на Съвета на ЕС до края на годината да се основава на доверие." - заяви Бетел.

"Ципрас не беше изрекъл и дума за референдум, а внезапно го насрочи. Нямам опит с референдумите, но мисля, че хората трябва да бъдат напълно наясно за какво или срещу какво гласуват. Референдумът е за бъдещето на ЕС, еврозаната и Европа. Референдумът ще донесе последици, защото трябва да уважим резултатите от него. Това не е референдум за оставането на Ципрас на власт. Условията за референдума не са най-добрите, трябваше повече подготовка, липсваше кампания. Всичко беше прибързано." - коментира още Бетел.

Юнкер изрази очакването люксембургското председателство да бъде много тежко заради сегашните проблеми.

"Председателството ще бъде по-трудно от обичайно." - добави той.

Люксембургското председателство иска Гърция да остане в еврозоната, а Великобритания - в ЕС, поясни Бетел. Той добави, че солидарността по повод имигрантите трябва да намери израз и в документите на ЕС.