Олигарсите в Гърция искат ДА-вот в неделя: Фотаки

Мариана Фотаки, професор по етика Warwick Business School

03.07.2015 | 13:13
Олигарсите в Гърция искат ДА-вот в неделя: Фотаки

Мариана Фотаки, професор по етика Warwick Business School коментира рефереднума и кои групи искат страната да остане в Еврозоната и кои-не. Интервю на Мариана Фотаки за Bloomberg TV от Атина на 3 юли 2015.

Да разгледаме и двата сценария - отговорите ДА и НЕ. Ако имаме положителен вот и поискат спасителна помощ, и ако правителството надделее и отхвърлят офертата на Еврозоната. Да започнем от положителния вот - какво ще стане?

И в двата случая правителството и народът ще уважи всяко от решенията на референдума. Какво точно ще стане - има различни мнения. Ако преобладават положителните отговори това ще означава, че гърците приемат суровата реалност на нови икономии.

 

Още по темата

Има силно присъствие на крайно ляво настроени хора - анархисти. Какво ще направят те, ако Гърция каже, че може да преживее още малко икономии? Тези хора помогнаха на Сириза да спечели през януари.

Първо това не са "малко повече икономии". Второ, този контингент е изолиран. Това са екстремисти, но те не са представени в парламента. Е, ще са много шумни и сигурно ще организират демонстрации, но не очаквам големи протести в Атина.

 

Какво да си мисли светът тогава? Ако в неделя вечерта или в понеделник сутринта видим отново тук, пред парламента това, което стана преди три години? Коктейли Молотов, камъни, протести, армията - какво ще си помисли светът?

Ами, че това е демокрация. Различните хора могат да се изразяват както изберат за добре. Но правителството и народът като цяло са против този тип демонстрации. Те не се радват на обществена подкрепа. Тези хора не представляват населението. Това са изолирани групи хора.

 

Важен въпрос - за какво гласуват гърците? Но да го поставим по друг начин - за какво си мислят, че гласуват?

За какво си мислят, че гласуват? Зависи кого питате. Хората, които са настроени за отрицателен вот, мислят, че ситуацията в последните 5-6 години е непоносима и неефективна, че няма да ги изведе от кризата. Да, истина е, повечето икономисти са съгласни с това. Докладът на МВФ изглежда подкрепя този възглед косвено.

Ако питате хората, настроени да гласуват с ДА - тук имаме доста страх. Олигарсите, медиите, притежавани от олигарсите в Гърция и хората, които са отговорни за гръцките проблеми в Гърция в момента, те са единни за гласуване с ДА. Това ме кара да се питам - защо така мислят? Какво е заложено на карта?

Те се опитват да представят този вот като глас за мястото на Гърция в Европа. Но всъщност повечето гърци мислят, че Гърция трябва да е в Европа и вероятно и в Еврозоната. Така мисли правителството, включително сегашното и повечето хора.

 

Бих казал, че на базата на това, което работите, вие сигурно симпатизирате на положителния отговор. Но ми се струва, като ви слушам, че симпатизирате доста и на отрицателния вот.

Аз съм преподавател по бизнес етика и мисля, че общество, което дава равни шансове на всеки да се реализира е доброто общество, това, в което бих желала на живея и да отгледам децата си.

В този смисъл мисля, че суровите икономии създадоха изтощително неравенство и лошо управление, от което страда Гърция от десетилетия. За мен основният проблем на Гърция е подобряване на управлението в страната и да се обърне внимание на неравенството, което бе създадено в последните пет години от икономиите.