Гърците са разделени преди референдума

Коментар на Гай Джонсън и Ханс Никълс от Bloomberg

03.07.2015 | 11:28
Гърците са разделени преди референдума

За разделението сред гърците преди референдума в неделя, 5 юли 2015 и за анализа на МВФ за средствата, които ще са нужни на Гърция до 3г. - коментар от Атина на Гай Джонсън, Bloomberg и от Берлин - на Ханс Никълс, Bloomberg.

Още по темата

Атина

Гай Джонсън, Bloomberg:

 

Точно така, виждаме огромно противоречие между въпроса, който ще зададат на хората и тяхното мнение за членството в еврото. Това започна да се усеща още в началото на седмицата и сега вече идват все повече потвърждения, че гърците искат да останат част от еврото, но не са убедени съвсем, че искат да приемат пакета на кредиторите.

 

Финансовият министър Варуфакис ми каза вчера, че ако отговорът е ДА, Гърция ще подпише. Но още не сме сигурни каква оферта ще бъде предложена на гърците, ако имаме положителен вот на референдума.

Да не забравяме, че отново започваме от нулата. Гърция е вън от програмата.

Цялата ситуация е изключително объркана.

Не знаем за какво гласуват гърците, не знаем каква е офертата и не знаем дали хората са ЗА или против еврото. Толкова много важни неизвестни.

Върховният съд в Гърция днес се произнася по цял пакет от искове, внесени срещу референдума и неговата законност.

Активността ще бъде следена много внимателно, защото ни трябва 40% участие, за да бъдат валидни резултатите.

Но след като ограничения върху банковите сметки остават в сила, ще бъде много трудно за хората да се приберат по местата по регистрация, за да гласуват. Така е по закон. Обикновено хората са регистрирани там, където са родени. Ще видим дали достатъчно хора ще успеят да се върнат, за да гласуват.

На парламентарните избори участието беше над 60%. Вероятно границата от 40% ще бъде прескочена, но въпреки това имаме цяла серия неизвестни, включително и резултата. Влизаме в уикенда с референдума в Гърция.

 

Още по темата

Берлин

Ханс Никълс, Bloomberg: Имаме забележителен нов анализ МВФ, които влязоха отново в спора. И дадоха цифри, които подкрепят Сириза. 60 млрд за следващите три години - точно толкова пари ще бъдат нужни на Гърция.

Това е в полза на аргументите на Сириза, че трябва да направят нещо за устойчивостта на дълга си. Точно това говори Варуфакис и затова заплаши вчера пред Гай Джонсън, че ще си отреже ръката. Каза, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да подпише договор с нещо като препрограмиране на този дълг. Да видим цифрите от МВФ.

Те казват, че в следващите три години Гърция ще има нужда от допълнителни 60 млрд долара. Това е почти два пъти повече от това, което Атина поиска в последната оферта. Тя беше за две години, но все пак, това са два пъти повече. Ще им трябват 10 млрд евро само да си покрият разходите за следващите 4 месеца, до октомври.

И след това трябва да удължат матуритета на голяма част от дълга, от 20 на 40г.

И на всичко отгоре - още 20-годишен гратисен период.

Ципрас каза, че в понеделник, ако има отрицателен вот, той ще настоява да договори нещо много бързо, ако бъде подкрепен от народа.

Европейските представители не са така сигурни. Те казват, че ситуацията се е влошила, че ще бъде по-трудно за Гърция да постигне споразумение при отрицателен вот. Чухме от господин Домбровски тази сутрин. А ето какво каза господин Дейселблум снощи - че старата оферта за 15 млрд евро от ЕС вече не е в сила.

"Трябва да разсеем една илюзия - че ако резултатът е отрицателен, всичко може да се предоговори и да се постигне по-лек и привлекателен пакет", каза Дейселблум.

Тези 60 млрд евро може да станат и повече, защото прогнозите за ръст, на които се опира анализът на МВФ не е ясно дали имат предвид колко ще се влоши икономиката през това тримесечие. Те очакват за 2015 ръст от 0%. В момента Гърция е в рецесия. Това изглежда твърде добре.

Прогнозата на МВФ за ръст в Гърция от 2% за 2016 и 2017 - 3% ръст.

Всички финансови министри на Еврогрупата ще заседават на 7 юли в Брюксел. Искам да ви покажа челото на Ханделсблат от тази сутрин. Вестникът сложи снимка на Ципрас с пистолет, опрян в челото и казва "Още пари, или ще се застрелям". Така виждат германците гръцката ситуация.