Франция бясна на САЩ за подслушването на президентите

Реакциите

24.06.2015 | 17:49
Франция бясна на САЩ за подслушването на президентите

Франция бясна на САЩ за подслушването на президентите

Френският премиер Манюел Валс иска обяснения от САЩ за подслушванията във Франция, съобщи АФП. Валс е казал, че "САЩ трябва да се готвят" за щетите, свързани с разкритията за американските подслушвания и е настоял за "код на добро поведение" между съюзници.

 

Без среща Оланд - Обама

След края на Съвета по национална сигурност, свикан на 24 юни 2015 сутринта в Елисейския дворец френското президентство оцени фактите като "неприемливи". Президентът на Франция имаше среща на 24 юни следобед с американския си колега Барак Обама, но според Либерасион тя няма да се състои.

 

Руският външен министър иронизира

Запитан след среща на министрите на външните работи, руският първи дипломат Сергей Лавров каза, че не е успял още да се запознае със случая, но че не би бил изненадан, ако съмненията се потвърдят.

"Във всеки случай мога да кажа, че днес, по време на преговорите, микрофоните нямаше нужда да бъдат спирани, за да работят" - каза Лавров на пресконференция.

 

 

Още по темата

Трябва ли да има френски санкции над САЩ

Мнозина френски депутати предложиха наказателни мерки срещу САЩ.

Експулсиране на американската посланичка в Париж, изтегляне на френския представител от Вашингтон, икономически санкции или убежище за Едуард Сноудън - това бяха част от предложенията в Париж.

Започва ли дипломатическа криза между Париж и Вашингтон след разкритията на Mediapart и Liberation на подслушването от NSA на президентите Ширак, Саркози и Оланд?

"Това, което стана не е приемливо, но няма да има криза. Трябва добре да се помисли върху това, което се говори, особено по такива въпроси", отвърна в сряда сутринта говорителят на френското правителство, Стефан льо Фол на въпрос на iTele.

 

Още по темата

"Разрушаване на посолството на САЩ"

"Ако Франция имаше уважение към себе си, щеше да разруши тази част на американското посолство, където е ставало подслушването", предложи центристкият цлен на Сената Ив Позо ди Борго в Туитър.

 

Пред BMF TV след това Ди Борго леко промени идеята си:

"Очевидно нямаме право, посолството е част от територията на страната в чужбина. Това е майтап", каза той.

"Трябва да покажем кураж пред американците. Ако бях Оланд, щях да ударя, като експулсирам няколко американски официални представители. На това имаме право", добави Ди Борго.

 

Още по темата

Евродепутатът Яник Жадо предложи Чичо Сам да бъде ударен по портфейла като поиска прекъсване на преговорите по трансатлантическия договор за свободна търговия /TAFTA/.

 

Трети предложиха да изиграят картата на дипломатическата контраатака, приемайки Едуард Сноудън, бившият служител на ЦРУ, който през 2013 разкри много програми за масово подслушване на САЩ и Великобритания.

 

Засега изпълнителната власт няма решение. Президентът на Франция прие на обед президентите на Сената, парламента и различни парламентарни групи и комисии по външните работи на двете камари.

Лоран Фабиус повика американската посланичка в Париж в 18ч. /френско време/ на Де Д'Орсе за обяснения.

 

Според документи на NSA, получени от Wikileaks, публикувани на 25 юни 2015 от Mediapart и Liberation САЩ са подслушвали последните трима френски президенти: Жак Ширак, Никола Саркози и Франоа Оланд между 2006 и 2012.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма