Ердоган: Нито една партия не е получила мандат да управлява самостоятелно

Турският президент трябва да сформира или коалиция, или правителство на малцинството

08.06.2015 | 13:53 Редактор: Ирина Георгиева
Ердоган: Нито една партия не е получила мандат да управлява самостоятелно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че нито една партия не е получила мандат да управлява самостоятелно след неубедителните резултати от изборите на 7 юни, предаде BBC. 

Представители на турската Партия на справедливостта и развитието се срещнаха, за да обсъдят как ще сформират правителство, след като за пръв път през последните 13 години загуби мнозинството си на парламентарните избори.

Партията на Ердоган, която спечели 41% от вота - рязък спад спрямо 2011г., трябва да сформира или коалиция, или правителство на малцинството. 

Ердоган призова всички партии да приемат "здравомислещо и реалистично" оценките от резултатите.

"В този нов процес е от изключителна важност всички политически сили да демонстрират отговорност и необходимата деликатност, за да се запази атмосферата на стабилност и доверие в нашата страна и нашите демократични постижения." - се казва в изявление на Ердоган, разпространено от президентството в Анкара. 

Турската лира и акции паднаха рязко след като излязоха резултатите от изборите.

Най-вероятно партията на справедливостта и развитието ще се опита да сформира коалиция на малцинството, но за момента нито една партия не е посочила, че е готова да обедини сили с нея.