Македония се готви за антиправителствения протест в неделя, 17 май 2015

17.05.2015 | 09:39
Македония се готви за антиправителствения протест в неделя, 17 май 2015

Сайтът на опозиционното движение Протестирам съобщава, че протестът на 16 май е бил мирен. В дванайсетия ден антиправителствени митинги в Македония демонстрантите са отишли отново пред сградата на правителството и са подготвили лозунгите за неделя. Стояли са пред полицейския кордон без инциденти.

По програма неделният протест трябва да започне в 13ч. пред сградата на съда в Скопие. Там демонстрантите ще повторят исканията си, а след това заедно със Студентски пленум ще отидат до сградата на правителството в 13:55. До 18ч. ще се събират на мястото, където протестират всеки ден, на булевард Климент Охридски.

 

Русия пак обвини Запада

В събота Русия обвини „западните организатори“ в опит да организира „цветна революция“ в Македония. Терминът се използва за революциите в бившите съветски републики, включително Украйна, където Москва също обвинява Запада в умишлена намеса във вътрешната политика в името на интересите си.

В изявление по повод македонската криза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров цитира съобщения в сръбски медии за арест на гражданин от Черна гора, обвинен в подкрепа на това, което Москва нарича „албански екстремисти“, действащи в Македония.

„Това е убедително доказателство.. за опитите да се тласне страната в пропастта на „цветната революция“, каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

„Това е и доказателство, че западните организатори на такива катастрофични сценарии предпочитат да ги осъществяват с помощта на други“, каза министърът, правейки паралел с Украйна.

 

Спецоперация в Куманово

Македонските власти в събота проведоха спецоперация в Куманово, където по последни данни са били убити осем полицаи, а 37 са били ранени.

ЕС и НАТО поискаха прозрачно разследване на убийствата на 18 души миналата седмица в албанския квартал на града.

Според сръбския вестник Вечерни новини действията им може би са били свързани с планирани терористични актове на „ветерани“ от Армията за освобождение на Косово.

 

Македонската опозиция планира митинг срещу премиера Никола Груевски. В неделя отново ще бъде поискана неговата оставка заради изтекли подслушвания, разкрили сериозни злоупотреби от страна на висши правителствени лица.