Политически рокади в Македония след трагедията в Куманово и антиправителствените протести

13.05.2015 | 21:07 Редактор: Лъчезар Вълев
Политически рокади в Македония след трагедията в Куманово и антиправителствените протести

Македонският парламент одобри предложенията на премиера Никола Груевски за смени в кабинета. По-рано оставки подадоха приближените до Груевски минстри на вътрешните работи и на траспорта, както и директорът на Управлението за сигурност и контраразузнаване. Те бяха участници в аудио записите, разпространени от опозицията. Рокади идват на фона на антиправителствените протести в страната и трагедията в Куманово, при която загинаха осем спецполицаи. Подробностите в следващото видео….++++

Новите министри бяха одобрени със 71 гласа „за“, 4 против и нито един „въздържал се“. Новият вътрешен министър е досегашният директор на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков, а начело на траспортното ведомство застава е Владо Мисайловски, директор на предприятие „Пътища“.

Въпреки рокадите протестиращите в Скопие не останаха доволни от смяната на министрите. Според тях оставките на отделни лица са козметични и не са достатъчни. От гражданското сдружение "Протестирам"  настояха за поемане не само на политическа, но и на правна отговорност за цялата корупция, нарушения и престъпления.

В деня на гласуването бяха публикувани нови скандални записи, от които става ясно, че премиерът Никола Груевски си е поръчал по каталог специален Мерцедес за 575 000 евро. Записът на разговора между министър-председателя и подалия вътрешния министър Гордана Янкуловска, която подаде оставка, е разпространен от опозиционният лидер на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

Македонската преса отчита, че оставките са опит на Груевски да намали напрежението срещу управляващите. Някои анализатори обаче прогнозират обратен ефект – окуражаването на обществото да засили протеста си преди планираният за 17-ти май голям антиправителствен митинг в Скопие.На фона на напрегнатата ситуация в страната премиера Груевски прие да се срещне с водещите политически лидери в страната, като целта на разговорите е излизане от политическата криза в Македония. На планираната за утре среща ще участва опозиционния лидер Зоран Заев, лидерът на участващия в управлението Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети и на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи.

Според местни медии обаче срещата е организирана от международната общност, като цели преодоляване на политическата криза в Македония.