Непал има нужда от палатки, хеликоптери и самолети

ООН разчита да събере 415 млн.долара в помощ на засегнатите от земетресението

03.05.2015 | 10:00 Редактор: Мариета Иванова
Непал има нужда от палатки, хеликоптери и самолети

Оказването на хуманитарна помощ в отдалечените райони на Непал, засегнати от земетресението, е възпрепятствано поради недостиг на необходимите за целта хеликоптери и самолети. Това съобщиха от управлението на ООН за координация на хуманитарните въпроси, цитирано от ТАСС.

От ООН са започнали да набират средства за оказване на помощ на жителите на Непал и разчита да събере 415 млн долара, които ще позволят финансирането на хуманитарните операции в течение на три месеца, пише БТА.
Досега във фонда са постъпили 68 млн долара.

В Непал се усеща остър недостиг на хранителни продукти, медикаменти, брезент и инструменти за ремонт на жилищата.

Приоритет номер едно са палатките и тентите.

Над 300 000 къщи са частично или напълно разрушени по данни на вътрешното министерство, цитирано от ДПА.

Правителството  очаква да получи 100 000 палатки. Вече са раздадени над 47 000, но нуждите надхвърлят 400 000, заяви говорител на министерството.

В същото време седмица след земетресението полицейски екип извади телата на около 50 души, сред които и чужденци алпинисти, от зоната, пострадала от лавини, предава Reuters, позовавайки се на информация от местните власти.

Никое от телата не е идентифицирано, заяви заместник-началникът на полицията в северния окръг Расува - Правин Покхарел, който оглавявал екипа. Той е посочил, че достигнато до телата в било невъзможно заради дъжда и облачното време.

Екипът пак ще се завърне на мястото днес- 3 май.

Най-малко още 200 човека са изчезнали в района, включително алпинисти и местни жители.

Американски военни самолети и персонал се очаква да пристигнат в Непал днес- 3 май - с ден закъснение, за да помагат за доставките на помощи да пострадалите райони извън столицата, съобщи говорителка на морската пехота на САЩ.

Бригаден генерал Пол Кенеди беше съобщил, че контингентът включва 100 войници, транспортна техника, четири самолета и два хеликоптера.

Критики предизвика бавенето и задръстването с помощи на летището в Катманду заради митнически проверки.

Представителят на ООН Джейми Макголдрик призова правителството да смекчи нормалните си митнически ограничения, за да се справи с нарастващия поток от помощи от чужбина, но правителството, което се оплака, че е получило ненужни доставки като риба тон и майонеза, настоява митничарите да проверяват всички доставки.

В петък бяха отменени митата върху брезентовите навеси и палатки.

Следете новото предаване за промените в околната среда, метеорологията и екологията, Време за времето с Красимир Кирев.