Властите в Непал изключват да има още оцелели след земетресението

САЩ изпрати на помощ военни

02.05.2015 | 09:17 Редактор: Мариета Иванова
Властите в Непал изключват да има още оцелели след земетресението

Седмица след опустошителното земетресение властите в Непал изключват възможността да намерят още оцелели, предава BBC. Броят на жертвите след земния трус от 25 април достигна 6 621 души, посочват още от медията.

„Опитваме се да направим най-доброто в спасителната и хуманитарна дейност, но сега не мисля, че има някаква възможност за оцелели под развалините,” коментира представител на властите в Непал пред AFP.

Броят на ранените след земетресението от 7.9 по Рихтер е над 14 хиляди.

В края на седмицата стана ясно, че около хиляда европейски граждани са в неизвестност.

На един по-ранен етап властите в Непал поискаха повече хуманитарна помощ, отбелязвайки че страната не е била добре подготвена за природното бедствие.

Като част от помощната операция на САЩ за справяне с последиците от опустошителното
земетресение- на 2 май в Непал ще се приземят военни самолети, предава Reuters.

По думите на бригаден генерал Пол Кенеди от Корпуса на морската пехота на САЩ шест военни самолета, включително два хеликоптера, ще пристигнат днес, заедно със сто морски пехотинци и подемна техника. Това ще стане по силата на споразумение с непалското правителство, сключено по-рано през седмицата, предава БТА.

Американските военни ще помогнат за управлението на постоянно увеличаващите се купища хуманитарни доставки, които се трупат на единственото международно летище в Непал, това в
столицата Катманду. Работещите там изпитват трудности да разпределят всичката помощ, която пристига от целия свят, откакто стана земетресението.