8 млн. души са засегнати от земетресението в Непал

Броят на жертвите вече е над 4300

28.04.2015 | 09:41 Редактор: Мариета Иванова
8 млн. души са засегнати от земетресението в Непал

От организацията посочват, че изпратената международна помощ е започнала да пристига. В същото време около 1.4 млн. души се нуждаят от хуманитарна хранителна помощ.

Земетресението с магнитуд от 7.8 удари Непал в събота, разрушавайки сгради в столицата Катманду и засягайки сериозно редица селски райони в целия регион.

Броят на жертвите три дни след мащабния земен трус достигна 4 310, а  ранените са над 8 хиляди, сочат официалните данни.

Вторичните земни трусове продължават, а хиляди прекараха трета поредна нощ под открито небе, заради страх да се върнат обратно в домовете си.

Водата, храната и електричеството са ограничени и опасенията от разпространяване на болести се увеличават.

„Според предварителните данни, базирани на картографирането на интензитета на земетресението, 8 милиона души от 39 района са били засегнати, като от тях два милиона живеят в 11 от най-сериозно засегнатите райони,“ показва доклад на ООН.
Ситуацията е критична в отдалечените земеделски райони.

 Местни източници посочват, че в селските райони над 90% от хората са били засегнати от природното бедствие, в резултат на което са останали без дом, загубили са отглеждания добитък и нямат достъп до храна.